čtvrtek 28. února 2013

Zastávka v Anglii


Ze zasněženého Simhachalam, Kadamba Kánana Svámí odcestoval severozápadně do Velké Británie. Jeho první zastávka vedla do Leicesteru, kde dva dny pobýval v domě Puskara a Hara. Toto místo sloužilo jako základna pro návštěvu šestihodinového kírtanového programu v neděli odpoledne (16. února 2013), který byl věnován Šrí Advaitovi Áčárjovi, jehož zjevení se ten den oslavovalo. Maharája začal vysvětlením neobyčejné role Advaity Áčárji.

„Jen Krišna samotný, jen Bhagaván sám může dát Krišna prému. Proto si Advaita Áčárja přál, aby se Krišna nějakým způsobem zjevil. Jednoho dne četl v písmech, že když nabídnete Pánu ganga jal a nějaké tulasí lístky,  Pán nemá nic, co by za to mohl dát na oplátku a proto vše, co může dělat, je dát sám Sebe. Když toto Advaita Áčárja četl, pomyslel si, „To je ono! To je přesně ono! Našel jsem to!“ Proto někdy říkají, že Advaita Áčárja uctíval Šalagrám Šíluganga jálem a lístky tulasí. Ale já si myslím, že to nebylo uctívání. Já si myslím, že to byla konspirace! Donutil Pána. Jednoduše přinutil Pána Čaitanju zjevit se v tomto světě!"

Po krátkém úvodu se Maharáj plně oddal dvouhodinovému rokujícímu kírtanu. Prvních pět minut byl kírtan klidný, ale krátce poté už byl každý na nohou a tančil a nakonec i Maharáj sám vstal a zpíval a tančil v davu extatických oddaných.
V neděli byl obřad zasvěcení pro Hinu mataji a bhaktu Deana. V lekci předložil Maharáj analogii; nejdříve naložíme jejich malé lodě všemožnými příznivými radami a pak je pošleme na oceán. A to odstrčení od břehu je zasvěcení, kde jim Maharáj dal náma-dikša a pojmenoval je Harsani déví dásí a Devananda dás.

V pondělí pak cestoval Maharáj do Londýnského Bhaktivédanta Manoru. Pár dní tam odpočíval před cestou do Vrindávanu a dal pouze jednu lekci ze Šrímad Bhágavatamu v úterý (19. února 2013) ráno. Protože bylo právě výroční odchodu Madhvačárji, byla lekce byla zaměřena na jeho slávu. Maharáj rozvinul lekci na Madhvačárjovu roli pro Brahma-Madhva-Gaudia sampradaju a tajemství naší učednické posloupnosti.

Fotografie jsou zde.

Původní článek od Jananivase prabhu v angličtině a s odkazy na lekce z Anglie naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat