úterý 26. února 2013

Svoboda skrze odpovědnost

Kadamaba Kánana Svámí, 8. února 2013, Bhaktiloka, Bratislava, Slovensko

V roce 1997 jsem v Bhaktivedanta Manoru, ve Velké Británii dostal sanjás. Odříkavý stav života je životem určen ke vzdávání se nezávislých nápadů a odevzdání celého života následování zjevených písem. A to je trošku těžké, protože mysl si přeje nezávislost. A to je v pořádku, ale stejně musíme přijmout, že když přijde na pochopení smyslu života, musíme se obrátit na vyšší poznání. 

A ten den při tom obřadu tam byla i televize. To víte, sanjásí přijde ve svém starém oblečení, a potom v pozadí se převlékne a vyjde ven v novém oblečení! Kamery filmují jako o závod a na konci chtějí udělat rozhovor. Zeptali se, „Jak se nyní cítíte? Cítíte nějaký rozdíl?“ Právě jsem učinil veliký slib, dát celý svůj život Krišnovi a nejen Krišnovi. Takže po takovém slibu, cítíte se jinak? No trošku, určitě!? Je to jako když se oženíte. Někteří z vás si mohou pamatovat, když se oženili, cítili jste se hned poté jinak? Je tu někdo, kdo si na to vzpomíná?

Někdo z davu: „Trošku

A jaké to bylo „trošku“ jiné?

z davu: „trošku víc unavený“ (dav se směje)

Ano, samozřejmě, odpověď je ano. Je zde rozdíl, protože je od té chvíli přijata zodpovědnost! A to je zajímavý paradox, cesta ke svobodě je o přijímání zodpovědnosti. Jeden by si mohl myslet, že cesta ke svobodě je ve vzdávání se veškeré odpovědnosti! Ale co se pak stane?

Šríla Prabhupáda byl v Americe, v Chicagu, kde se setkal s ženami z „osvobozeného ženského hnutí“. Byla tam předsedkyně, vedoucí společnosti. Prabhupáda řekl, že ženy nemohou mít svobodu. „Buď bude mít jednoho muže, když je vdaná, nebo ve jménu svobody nebude vdaná a bude mít stovky mužů. Tak kde je svoboda?“.

A to stejné lze říci o mužích. Kde je svoboda? Svobodu není lehké najít, protože nejsme svobodni v srdcích. Je tolik mnoho věcí, bez kterých nemůžeme žít. Co kdybych měl třeba strach z davů? A dusil bych se, pokud bych seděl uprostřed tolika lidí. Pak bych byl nucen odejít. I kdyby ta lekce byla zajímavá. Přiznávám, že jsou noci, kdy přemýšlím, „Hmmm, tak nyní půjdu spát.“ Ale nedělám to rád. Spíše přemýšlím: „Ó Bože, už ten den zase skončil. Znovu musím jít spát.“

Takže svoboda není jen o tom dělat si, co chcete. Protože to, co chceme vychází z reakcí na to co vidíme a to co vnímáme skrze své smysly. „Zmrzlina. Chci jí!“ Podívejte, jak jsme rychlostí myšlenky utekli na zmrzlinu. A takto je v nás probuzeno tolik tužeb a jen naplňování těchto tužeb není svoboda, protože ty nemůžete nikdy uspokojit!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat