pátek 17. června 2016

Vážný problém!

Hnutí Pána Čaitanji vychází vstříc všem druhům osob, ale to není důvodem, abychom zůstávali takoví, jací jsme. Přinášíme si s sebou v příručním zavazadle všechny ty různé negativní věci... Obdobně jako u letu s Ryanair - vezmete si kabát s velikými kapsami a nacpete každou volnou kapsu, protože je nenecháte obrat vás o peníze za nějaký ten kilogram navíc. V žádném případě! Jsou i tací oddaní, kteří mají neobyčejné vesty se speciálními kapsami, které unesou i čtyřicet kilogramů. A takto to pokračuje až do bodu, kdy si řekneme: „Opravdu potřebuji všechna tato zavazadla?“

Pokud jste pravidelný cestovatel a pokaždé máte nějaké ty kilogramy navíc, musíte podvádět! Položíte svůj kufr na váhu a mezitím přidržujete trošku jeho přečnívající roh svou nohou.... A pět kilogramů jste ušetřili, tak lehce! A pokud jste silní, tak i víc. Je mnoho triků, které se dají využít, když nastupujete do letadla a chcete si přinést na palubu nějaká zavazadla navíc.

A tohle děláme i zde v tomto hnutí, v duchovním životě – přinášíme si nějaká ta zavazadla navíc, která jsou zbytečnou zátěží. Znám osoby, které jsou perfektní ve vyslovování: „Hariból, džaj, nektar, požehnání prabhu!“ A které dokážou nabídnout květiny přesně v tu správnou chvíli, ale nezpívají šestnáct kol. A to je přítěž. Zátěž, a taková společnost činí naše hnutí těžkým. Když žijeme v komunitě, kde je dost osob, které aktivně nekultivují duchovní činnosti, vytváří to břímě té dané komunity a stahuje to tuto společnost dolů.

Kadamba Kánana Svámí, 17. ledna 2012, Rádhadéš, Belgie, ŠB 5.18.9 

Přeložil Madhu Pandit dás

Původní článek v angličtině zde

Žádné komentáře:

Okomentovat