čtvrtek 30. června 2016

Přitáhnout speciální milost

Otázka: 
Maháráji, naše služba i zpívání jsou absolutní, protože naším konečným cílem je potěšit Krišnu. Tak proč je rozdíl v tom, kterou část děláme? Proč nemůžeme jen dělat určitou službu, nebo pouze jen číst, když je to vše absolutní?

Ano, je všechna absolutní, ale není to mechanický proces. Veškerá činnost, ve které se zaměstnáme (oddanou službou), je transcendentální. Ale i tak, díky speciálnímu úsilí můžeme přitáhnout tu speciální milost. To, co přitáhne Pána je, když se zaměstnáme ve službě. A to, co přitáhne Pána nejvíce je, když nejsme pouze zaujati naším vlastním prospěchem, ale prospěchem pro ostatní. Tam je možné získat milost velice rychle.

Proto, přestože je veškerá služba absolutní, neznamená to, že přitahuje milost Pána stejně. Protože v tomto věku kali, v tomto specifickém věku, kdy se zjevil Pán Čaitanja, manifestoval Pán svou touhu osvobodit podmíněné duše. Je tedy samozřejmé, že kdokoliv velice vážně pomáhá Pánovi tímto způsobem je priya-krttamah (BG 18.69), je Pánu nejdražší.

Kadamba Kánana Svámí, 7. května 2013, Simháčalam, Německo, ŠB 9.6.41-42

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat