úterý 1. prosince 2015

Přemožitel Amora

Existuje deset vlivů Amora, které zmiňuje Šríla Višvanáth Čakravartí Thákur: nejdřív přichází přitažlivost projevená skrze oči, poté silná náklonnost v mysli a srdci, následovaná odhodlaností a ztrátou spánku! Potom je člověk vychrtlý, pak bez zájmu ve vnějších věcech a už nemůže dělat nic jiného, jak je úplně posedlý. Pak přijde nestoudnost a nakonec, když Amor opravdu udeří, je člověk omráčený a úplně zblázněný. A když udeří opravdu opravdu tvrdě, pak je dokonce možná i smrt.


Nicméně ve vztahu s Krišnou je řečeno, že smrt se nestane, ale všechny tyto ostatní příznaky ano. Krišnadás Kavirádž Gosvámí říká, že mezi deseti stavy Amora stojí, že smrt je v souvislosti s Krišnou nepříznivá a že se většinou u Krišnových premi bhaktů neprojevuje, nicméně dalších devět příznaků se projevuje a vrcholí ohromením v extázi. Je řečeno, že když Kubja viděla Krišnu ve městě Mathuře, byla plně přemožena Amorem - pro ni to byla láska na první pohled!

V popisu zjevení Amora je vysvětleno, že náhle Brahmá zjistil, že se z něho projevila podoba. Podíval se na tu podobu a neměl ani tušení, kdo to byl, a tak se zeptal: "Kdo jsi?" A postava odpověděla: "Jsem Kámadév, Amor, a střílím šípy do srdcí živých bytostí!" Brahmá řekl: "Opravdu?!" A poté Amor začal střílet své šípy do všech směrů a všichni polobozi byli úplně přemoženi a začali rozvíjet všechny ty různé symptomy, které jsme zmiňovali - začali se potit a byli mimo sebe. Brahmá tím byl také ovlivněný a jakmile se Amor projevil v tomto vesmíru, ukázalo se, že je nejmocnější v celém stvoření. Brahmá mu nemohl odolat a dokonce i Šiva byl rozrušený jeho vlivem. Neexistovala žádná živá bytost, která by nebyla ovlivněna Amorovými šípy a která by neprojevovala symptomy na těle a v mysli. Proto je řečeno, že Amor je ze všech nejmocnější.

Samozřejmě ale víme, že Krišna je Madan-Mohan - ten, který mate i Amora, a ještě větší než Krišna je takový oddaný Krišny, který si může Krišnu získat, a tím je Šrímatí Rádhárání, známá také jako Madan-Mohan-Mohiní. Madan-Mohan může ukrást naši mysl od soužení Amorem, který je velice silný a víme, že i oddaní mohou být ovlivněni jeho šípy a svedeni na scestí.
Je to však Madan-Mohan, kdo může odebrat Amorův vliv, kterému neunikli ani polobozi a dokonce ani Pán Brahmá. Žádná živá bytost mu nikdy neunikla, natož my! A my to víme - víme, jaké je být zasažen Amorem, známe příznaky, které jsou popsány, ale Madan-Mohan nás může zachránit!

Šrímad Bhágavatam 10.41.6-10, přednáška na Džanmáštamí, 17. srpna 2014, Goloka Dhám, Německo

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat