neděle 27. prosince 2015

Patříme do svatého Dhámu

Vždycky oddaným říkám, že bychom měli pochopit, že Vrindávan a Majápur jsou náš domov! Tam žijeme a teď zrovna v tuhle chvíli odtamtud jdeme do nějaké jiné země, jsme jako turisté - jsme tam jen návštěvníci, ať už je to Nový Zéland, Španělsko, Dánsko nebo Spojené království a tak dále.
Kdekoliv jsme, na všech těchto místech bychom měli vědět, že jsme turisté. Žijeme ve Vrindávanu nebo Majápuru, žijeme ve dhámu. Nezáleží na tom, jestli jste v dhámu jeden den v roce - pořád je to domov, tam patříme, a to je správné vědomí! Je řečeno: "Člověk by měl žít v dhámu, nebo si alespoň přát žít v dhámu a žít tam v duchu."

Oddaný by tedy měl alespoň mentálně žít v dhámu, kde je milost velice dostupná a dosažitelná. Proto když do těchto svatých dhámů přijedeme, velmi rychle získáme milost!

Šríla Prabhupáda také zdůrazňoval, že oddaní by měli jet každý rok do svatého dhámu. Proto začal s festivaly v Majápuru a Vrindávanu - protože chtěl, aby všichni oddaní jeli do dhámu. Řekl: "Aby se člověk očistil od možného znečištění, které může dostat ze západního světa, musí jet do dhámu."

V dhámu je velice projevená duchovní energie duchovního světa. Člověk se k ní může velmi velmi rychle vztahovat a my to všichni zažíváme!

Kadamba Kánana Svámí, 2004

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat