úterý 22. prosince 2015

Jen láska nás může učinit svobodnými

Kadamba Kánana Svámí 12. září 2015, Durban, JAR, BYS Retreat, Lekce v goshale.

Kdo je svobodný? Jste svobodní, když milujete to, co děláte. Nejste svobodní, když nenávidíte. Když jste plni nenávisti, jste uzamknuti v objektu vaší nenávisti. Jen když něco milujete, jste svobodni, protože pak děláte to, co chcete dělat. Svoboda znamená dělat to, co chcete dělat. Jen láska vás může učinit svobodnými.

Ale kde se dá čistá láska najít? S lidmi je to vždy smíšené. Matka miluje dceru a pak si přeje, aby ta se stala doktorkou, aby tak přinesla rodině slávu a s tím i dost peněz! 

Takto to chodí. „Milujeme tě strašně moc a to je tím důvodem, proč jsme pro tebe udělali tuto velkou oběť, můj miláčku, abys mohla studovat. Budeme ti to platit, aby ses stala bohatou a mohla platit nám!“ 

Kde je k nalezení opravdu čistá nesobecká láska? Jen u Krišny. A to je důvodem proč je kírtan tak speciální, protože ho milujeme! A pokud jste ho už jednou dělali, musíte nutně znovu! A stane se to návykem! Dostane vás to až na hranice racionálnosti. Dosáhne to až k hranicím šílenosti, ale extatické šílenosti, veselé bláznovství, takový druh bláznovství, který hledáme! Takový druh bláznovství, který změní každý šedý, nudný den v něco barevného a velice živého. 

A zde začíná láska – když se cítíte velice naživu. Tehdy, když cítíte, že vše je úplně smysluplné, ne když se podivujete, „Proč děláme tyhle věci? Proč? Proč tohle všechno dělám?“ Když milujete, každý okamžik je kouzelný. Každá chvilička je elektrizující! A to se stane, když je Krišna v tom nejniternějším kruhu vašeho srdce. A jak Ho tam dostaneme? Stane se to právě díky zpívání a naší oddané službě.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat