úterý 22. září 2015

Uctívání duchovního učitele, 1/2

Uctívání duchovního učitele přesahuje obětování květin a vonných tyčinek. Přesahuje to i naše vlastní uctívání, kdy dojdeme do bodu, že těšíme duchovního učitele. Jednou jsem uvažoval: "Zpívat 64 kol?" A pak jsem si pomyslel: "Bylo by to pěkné, ale nebylo by ještě lepší udělat 64 oddaných?"

Jaký offering by byl hezčí - 64 kol nebo 64 oddaných? Samozřejmě se to nemusí nutně vylučovat. Člověk může zpívat 64 kol a potom přivést 64 oddaných! Ale někdy bychom možná spíše než zpívat 64 kol měli šířit vědomí Krišny.

Co tedy znamená uctívat duchovního učitele? Když Šríla Prabhupáda dostal pokyn svého duchovního mistra kázat v anglickém jazyce, v té době to bylo chápáno tak, že to znamená, že by měl kázat anglicky mluvícímu světu. Ale Prabhupáda šel mnohem dál. Mohl prostě jen udělat nějaké kázání v západním světě, ale on tento pokyn splnil na maximum.

Rozšířil ho nejen z hlediska jazyka - z angličtiny byly jeho knihy přeloženy do více než sedmdesáti jazyků. Rozšířil ho také tím, že cestoval po celém světě. Nakonec ho rozvinul tak, že přijal to, že jeho mise byla osvobodit celý svět - jednoduše na základě slov "Kaž v anglickém jazyce!"

Kde tedy uctívání duchovního učitele začíná a kde končí...?

Bhagavad-gítá 17.1, 15. srpna 2015, Vrindávan, Indie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat