sobota 26. září 2015

Čistá bhakti

Celý Vrindávan slouží Krišnovi; ale nejen že slouží Krišnovi, Vrindávan slouží Rádě a Krišnovi. Je řečeno, že láska k Bohu se projevuje v pěti různých rásách, neboli pěti různých typech vztahů s Nejvyšším Pánem. První je neutrální vztah, šánta rása. Šánta rása znamená, že Nejvyššímu Pánu nabízíme modlitby, vzpomínáme na Jeho slavnou věčnou povahu, jak je věčný, jak je mocný a tak dále. Je řečeno, že oddaní si šánta rásu příliš nepřejí, protože v tomto vztahu člověk není moc aktivní ve službě Pánu.

Dásya rása, což je vztah jakožto služebníka, je odlišná. Krišna má tolik služebníků, kteří pro Něj dělají tolik aranžmánů. Jsou velice aktivně pohrouženi ve vykonávání různých aranžmánů pro Krišnu. Ale přesto ještě výš je sakhya rása, přátelský vztah. Krišna má mnoho přátel pasáčků, kteří jsou Mu blízko, jako například Šrídhám a Madhumangal.

Výše než sakhya rasa je rodičovská náklonnost ke Krišnovi, vatsalya rása, protože v rodičovské lásce věnují rodiče ochraně svých dětí své životy. Jejich děti jsou jim dražší než jejich vlastní život, a co teprve říci, když je vaším dítětem Krišna! Takže rodičovská náklonnost je dokonce ještě hlubší než přátelství. Ale nejvyšší je madhurya rása, manželská láska.

Gópí se nezajímají o nic jiného než o Krišnu! Když je Krišna přitáhne hrou na Svou flétnu ve Vamší Vattu, opustí domov, což je ze společenského úhlu pohledu katastrofa! Chci tím říci, že by to pořád ještě bylo jaksi odsuzováno, kdyby mladé dívky z rodiny najednou odešly ven, jakmile by uslyšely někde ve tmě flétnu, ale gópí se o to vůbec nestaraly - jen Krišna!

To je kecit kevalaya bhakti vasudeva parayanah (ŠB 6.1.15), druh bhakti, o kterém hovoříme - ryzí, čistá oddaná služba bez kompromisů. Takže Rádháštamí je naším dnem k rozjímání a dívání se na Šrímatí Rádhárání jako na náš vzor. Ta, jež dává Krišnovi vše. Jednou Rádhárání řekla: "Teď, když Krišna odešel, jsem se vzdala spánku, protože ve spánku na Krišnu zapomínám." Šrímatí Rádhárání nemá žádnou připoutanost k čemukoliv v tomto světě.  Není zde nic, co by Ji mohlo přitahovat, to není možné. Jediným zdrojem Její přitažlivosti je Krišna. Avšak nejen Krišna - to, co si přeje, je Krišnovo štěstí.

Přednáška na Rádháštamí, 23. září 2012, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat