čtvrtek 3. září 2015

Pán Balarám, 3/4

Brahmánanda prabhu nám povídal o tom, jak byla instalována Božstva ve Vrindávanu. Řekl, že když se podíváte na Božstva ve Vrindávanu, uvidíte, že Balarám má ruku na Krišnově rameni. Prabhupáda se zeptal: "Kdo je silnější - Krišna nebo Balarám?" Někteří oddaní řekli: "Baladév!" A Prabhupáda na to: "Ne, Krišna je silnější!" Protože Balarám se opírá o Jeho rameno. Pak Prabhupáda udělal nákres a řekl Bharadvadžovi, aby jel do Džajpuru a nechal takto Božstva vyřezat. Nyní si myslíme, že je to standardní podoba Krišny a Balaráma, ale byl to Prabhupád, kdo na to poukázal.


Prabhupáda vysvětlil, proč instaloval Krišnu a Balaráma ve Vrindávanu. Vrindávan je Krišnovým domovem, Vrindávan je domovem oddaných, a proto všichni z nás myslí na Vrindávan. Všichni myslí na domov a Prabhupáda udělal z Krišny a Balaráma nejdůležitější Božstva pro celý svět. Pro všechny oddané na světě dal do středu oltáře Krišnu a Balarámu.

Různí oddaní předkládali různé důvody pro instalaci Krišny a Balarámy. Někteří říkali, že chrám je v oblasti Raman Reti, což je místo zábav Krišny a Balaráma. Každé odpoledne Krišna s Balarámem přivedou krávy do polí Raman Reti a ony zde pod stromy odpočívají.

Za Prabhupádových časů tam byl také Krišna-Balarám strom. Teď už tam není, ale býval to načernalý strom a nahoře bílý. Dva stromy rostly společně a všichni ho obcházeli. Černý strom ve Vrindávanu pořád je, ale bílý už ne. Prabhupáda obcházel Krišna-Balarám strom, já jsem to také mnohokrát dělal. Také jsme sedávali v Raman Reti a okolo chodili pávi. V šest hodin večer jste viděli okolo třiceti nebo čtyřiceti shromážděných pávů jak všichni jdou do toho stromu, protože tam v noci spávají, a ráno byli naším budíkem. Ve tři hodiny ráno začali opravdu hlasitě... (napodobování zvuku pávů)

Takže v Raman Reti je uprostřed zvuků pávů domov Krišny a Balarámy. To může být jeden z důvodů, proč Krišna a Balarám byli v Raman Reti instalováni, ale Šríla Prabhupáda řekl, že hlavním důvodem pro Jejich instalaci bylo to, že se neliší od Gaura-Nitáie, a v tomto věku Kali nemůžeme vstoupit do Vrindávanu bez milosti Šrí Šrí Gaura Nitáie. Narotam Dás Thákur říká: heno nitāi bine bhāi, rādhā-kṛṣṇa pāite nāi  - bez lotosových nohou Nitjánandy nelze dosáhnout Rádhy a Krišny. To je fakt! Takto je Pán Nitjánanda obzvláště milostivá podoba Balaráma. A my potřebujeme milost Balarámy, tak pojďme sloužit. Udělejme něco pro Krišnovo pohodlí. Ať je Krišnova sláva šířena všude; to je Balarámova touha!

Šrímad Bhágavatam 10.1.8, 10. srpna 2014, Balaráma Džajantí, Česká republika

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat