úterý 29. září 2015

Nejvyšší úroveň lásky

Pamatuji si, že když jsme někdy ve Vrindávanu poslouchali v našem chrámu přednášku, byla tam spousta mravenců, a ne ti malí, ale takoví ti velicí s pinzetou na nose. Takže když si pro vás šli, viděli jste je přicházet. Všichni tak nějak čekali, až se přiblíží, a pak je odfrnkli zpátky odkud přišli, protože nikdo nechtěl, aby ho kousli. Jenže ten mravenec se okamžitě otočil a šel přímo zpátky, mají kompas. Pak jsme se snažili přesměrovat je k sousedovi, takže jak přednáška pokračovala, lidé posílali mravence od jednoho člověka k druhému. Takto se nám podařilo mravence odklonit, ale oni byli odhodlaní jít svou cestou. Mají svou vlastní vůli, což znamená, že jsou individuální a mají silnou touhu!

Takže všechny živé bytosti mají individuální povahu. Jestliže mají všechny živé bytosti touhy, pak všechny živé bytosti mají i srdce a všechny živé bytosti mají i těla. Nejvyšší Pán má také srdce a také touží, ale někteří lidé říkají, že nemá tělo. Ale všechny živé bytosti mají tělo a jestliže ve stvoření existuje tělo, pak tyto vlastnosti stvoření musí existovat i ve stvořiteli! Proto je Nejvyšší Pán také osoba. Má své božské energie a zároveň je osoba. Ti, kteří chápou, že Nejvyšší Osoba je plná lásky, nakonec vstupují do láskyplného vztahu s Nejvyšším, a to je nejvyšší úroveň, které může živá bytost dosáhnout.

Láska je taková věc, že když jste velmi malí, existuje jen vaše matka, a tak to je nějakou dobu. Otec je tak nějak na druhém místě, je mi líto, že to říkám. Ale časem se to může vše rozvinout a pak je tu celá rodina - váš bratr, sestra, přátelé a komunita. V podstatě se zvyšuje vás smysl pro identitu. Avšak nakonec je nejvyšší úrovní lásky to, když vidíme, že veškerým účelem stvoření  je milující účel, a že za tímto světem stojí milující Nejvyšší Pán, se kterým rozvíjíme svůj láskyplný vztah.

Bhagavad-gítá 9.33, 27. června 2015, New York, USA

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat