středa 5. listopadu 2014

Proč je guru tvrdý

Etymologický význam slova "guru" je tvrdý, těžký. Je to tedy tak, že je zde určitá osobnost sedící na vyasasanu, která je tvrdým chlapíkem? "Ok lidi, dejte své jednání do pořádku! Se vším tímhle uspokojováním smyslů jste jen přitahováni k hmotným věcem! Kdy už vezmete vědomí Krišny vážně?"

Je tohle význam toho, že guru je tvrdý? Dobrá, někdy možná ano, ale ne nutně. Význam toho, že guru je tvrdý, je, že guru je tak těžký, že s ním nemůžete pohnout z jeho pozice, protože pevně zůstává u lotosových nohou Krišny! Myslím tím, že ostatní jsou "lehcí"; tak lehcí, že někdy jsou otřeseni na své cestě, když je trochu popostrčíte - jako loď, která pluje kvůli větru jiným směrem...

Ale duchovní učitel je těžký a je pořád tam - u lotosových nohou Krišny. A jak čas plyne, nemění se a je pořád zde; stále slouží Krišnovi, stále hovoří o Krišnovi, stále zpívá Hare Krišna. A tolik dalších věcí, co se udály:

Žák: "Ó Pane, tak dlouho jsem Tě neviděl. Tolik věcí se stalo!"

Guru: "A během toho, co takhle Krišna?"

Žák: "Jo, já se o to pořád zajímám, ale věci se trochu změnily."

Ale pro duchovního mistra se nezměnilo nic! Je to pořád stejné a vědět, že je zde někdo, kdo to prostě dělá, je velká úleva. Je zde někdo, kdo je pořád oddaným a pořád zpívá Hare Krišna; někdo, kdo se zkrátka nezměnil a u jehož lotosových nohou najdeme útočiště. Není to o tom, že "Je největší intelektuál na planetě? Je schopen citovat více veršů než kdokoli jiný? Umí vysvětlit tu nejsložitější filozofii? Zná nejvíc příběhů?"

Domnívám se, že tohle hovoří samo za sebe - všechno je to mateřská škola. To je vše, co bych o tom řekl. Nebereme tyhle věci tak vážně. A také to není o tom zevnějšku. "Můj guru je
hubený a tvůj je tlustý."

Na těchto věcech nezáleží, protože je řečeno, že člověk by neměl posuzovat duchovního učitele podle jeho vnějšího vzhledu. Měl by vidět, že je pevně vázán na lotosové nohy Krišny. Proto spojením s ním budeme také upevněni, protože on tam je pořád. Kdykoliv se s ním spojíme, jsme také automaticky spojeni s lotosovými chodidly Krišny!

Šrímad Bhágavatam 7.15.26, 31. března 2012, Kapské Město, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat