středa 12. listopadu 2014

Hledat společné principy

Otázka: Můžeme vést Krišna kathá s muslimy a křesťany? Změní to jejich srdce a přijmou pak oddanou službu?

Šríla Prabhupáda řekl, že jiskřička vědomí Krišny je v každém; musíte ji najít a rozdmýchat. Takže nemůžete prostě jen hned říct křesťanům, že Krišna je jediná cesta! To je pro většinu z nich přespříliš na to, aby to přijali. A s muslimy také. Jsou zde rozdíly, takže k nim buďte citliví. Hledejte společné principy a potom se podívejte, kde je jejich oddanost.

Dobrý muslim denně studuje Korán a denně se pětkrát klaní. Chci tím říct, že to už docela něco znamená. Dodržuje Ramadan a tolik dalších věcí. Takže zde můžeme ocenit nějakou zbožnost.

Byl jsem v letadle a podíval jsem se na magazín v sedadlové síťce. Zachycoval příběh dvou muslimských dívek. Trochu jsem si v tom početl a bylo tam, že tyto muslimské dívky vždycky musely být zahalené; kromě toho, když byly s vlastním otcem nebo bratry. A když je jejich teta jako děti kojila, tak mohly být odhalené také před těmi bratranci. Velice komplikovaná a striktní pravidla. Tak jsem to tak četl, a pak na obrazovce přede mnou začal běžet film. V tomhle americkém filmu přišla mladá dívka do lékárny a koupila si něco bez předpisu. Později jsme zjistili, že to byl těhotenský test, který vyšel pozitivně. Takže jsme měli tyto dva příběhy.

Na jednu stranu jsme viděli popis velmi přísné společnosti, s jejími omezeními, která se zdají být příliš těsná. A poté vidíme odlišnou kulturu, kde jsou mladé třináctileté dívky posílány ven o sobotní noci… Takže bylo zajímavé vidět dva scénáře. Obvykle mívám čas říct celý příběh, ale máte představu, zbytek si můžete doplnit. A nyní – pro co se rozhodnete? Co je lepší? Poslat třináctiletou dceru do ulic v sobotu večer… anebo ji držet zahalenou?

Můj bod je, že můžeme vidět význam určitých tradic a ačkoliv my sami z těchto tradic nepocházíme, můžeme si vážit obětavé oddanosti, kterou tito lidé mají, a ocenit jejich hodnoty. Je to něco k ocenění. Myslím, že pokud budeme hledat společné oblasti a poté přijdeme s Krišnou, bude to velice dobré. Samozřejmě to neznamená, že musíme jít do mešity a pětkrát denně se klanět, nebo že si všichni muži musí ve jménu kázání nechat narůst bradku. Ale i přesto – společné principy jsou to, co hledáme s lidmi, kteří jsou upevnění v nějaké víře.

Přednáška na nedělním programu, 28. září 2014, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat