sobota 29. listopadu 2014

Mayapur, listopad 2014

Kadamba Kánana Svámí

Krsna Matir Astu - Nechť se tvá pozornost upíná na Krišnu

Včera přivezla Jamuna z Jižní Afriky Višnujanův popel do Mayapuru. Dnes (24. listopadu) jsme jej vysypali do Gangy. Spousta malých částeček popela se smíchala s posvátnými vodami. Požádal jsem Maháprabhua, aby byl k Višnujanovi milostivý.


Program pro mládež

Dnes v noci jsme měli malý program s mládeží. Jen nějaký kírtan a příběhy o Pánu Čaitanjovi. Je snadné být si vědomý Krišny - jednoduše nějaký kírtan, nějaké kathá a nějaké prasádam.

Parikrama

Den předtím (22. listopadu) jsme šli parikramu se všemi oddanými z Mayapur Institutu a také některými dalšími. Nejdříve jsme šli do Suvarna Viharu. V satya juze odtud vládnul král Suvarna Sena. Hned nedaleko odtud se Sarasvatí (Jalangí) vlévá do Gangy. Toto místo bylo popsáno v knize Navadvíp Dhám Mahátma, ale nikdo nevěděl, kde bylo, než ho objevil Šríla Bhaktisidánta. Později se Maharádž Suvarna Sén zjevil v Gaura Líle jako Buddhimanta Khán. Doufali jsme, že se v našem srdci nasloucháním o těchto oddaných může probudit nějaká touha po čisté oddané službě.

Potom jsme šli k Harihara Kšetře. Božstvo je napůl Višnu a napůl Šiva. To znamená, že Sadašiva je expanzí Mahávišnua a je ve skutečnosti višnu tattvou. Advaita Áčárja není nikdo jiný než Mahávišnu a Sadašiva. Takže jsme se modlili k Advaitovi Áčárjovi. Jak vidíte, Advaita Áčárja je velice mocný - když se modlil k Pánu, aby se zjevil, jeho modlitby fungovaly. Zda naše modlitby účinkují či nikoliv už není tak jasné, ale modlitby Advaity Áčárji zcela jistě fungují. Žádali jsme ho, aby se modlil k Pánu Čaitanjovi, aby nám dal lásku k Bohu. Poté jsme měli extatický kírtan. Bylo těžké přestat.

Ale přestali jsme, protože jsme pořád chtěli jít do Nrsimha Palli a báli jsme se, že bychom mohli propásnout daršan. A jakmile jsme tam dorazili, vypukl dlouhý kírtan. Potom jsme vzpomínali, jak se Bhaktivinód Thákur modlil k Nrsimhadévovi, vigna vinasana, tomu, který odstraňuje překážky, aby mu odebral všechny anárthy a učinil jej způsobilým pro zábavy Rádhy a Krišny.

Ano, my jsme se také takto modlili - po modlení o touhu po čisté oddané službě v Suvarna Vihar, v Harihara Kšétře o čistou lásku k Bohu, a tady jsme zjistili, že jsme stále podmíněné duše. "Ó Pane, prosím nejdříve odstraň bariéry z našich srdcí, a poté nám dej lásku k Bohu."

Cítili jsme se očištěni milostí těchto míst a Božstev a nasloucháním a zpíváním ve společnosti vaišnavů.

vancha-kalpatarubhyash cha
kripa-sindhubhya eva cha
Vaišnavové jsou oceánem milosti a stromy plnící každé přání.

Byl to pěkný den!


Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat