sobota 23. března 2013

Naplnění srdce!


Kadamba Kánana Svámí, 3. února 2013, Lužce, ŠB 4.19.4

Šríly Prabhupády se ptali, „Co vzejde z toho zpívání… více zpívání!“

Zpíváním je dosaženo všeho. Nezpíváme s myšlenkou nějaké odměny. Dělám všechno to zpívání a zpívání, takové odříkání, ale na konci za to budu odměněn.

Ne, zpívání samo o sobě je odměnou. Opěvování Krišny je samo o sobě odměnou, protože jakmile začneme zpívat jméno Krišny, vzpomínáme na Krišnu, a když vzpomínáme na Krišnu, potom budeme postupně přemoženi úžasem, protože Krišnovy vlastnosti jsou ve skutečnosti úžasné! Ale vezme nám to chvilku, než to zaregistrujeme. 

Když někdo vidí božstva poprvé, „No, docela pěkný!“ Když slyší něco o Krišnovi, „No, docela fajn příběhy.“ Možná jsme připoutáni také k jiným příběhům. Možná je Krišna silný, ale ne tak úchvatný jako Superman nebo Batman! Naše mysli jsou znečištěny připoutanostmi k mylným představám. A tak jsme svedeni, hledajíce štěstí ve špatném směru. Naše víra je svedena; to je to, co znamená být sveden. Jdete v lese a vybíráte, „Touto cestou domů. To je ta cesta!“ Všichni ostatní říkají, „Ne, to je špatně. Podívej, můj kompas říká, že je to na druhou stranu, touto cestou.“ Svedeni a myslíme si, že nás všechny ty hmotné věci uspokojí a přinesou nám štěstí.

Jako Vaišnavové nejsme zastánci filozofie, že v hmotném světě není žádný požitek. V hmotném světě je požitek, my to přiznáváme, ale impersonalisté to budou popírat. Impersonalisté řeknou, „Je to falešné, je to jen iluze.“ Ve zkratce řeknou, „V hmotném světě není žádný požitek.“

My říkáme, „Ne, je zde. Je zde požitek a je dobrý!“

Je dobrý, ale není dost dobrý. Není dost dobrý, aby naplnil srdce! Nic jiného nedokáže naplnit srdce, pouze oslavování Krišny dokáže naplnit srdce. A když se nezapojíme do této mise opěvování Krišny, pak nebudeme spokojeni! 

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat