sobota 10. října 2015

Oči potřené transcendentální láskou

V Bhágavatamu je řečeno, že zábavy Krišny jsou zakryty temnotou a nemohou být spatřeny materialisty. Krišna pro ně zůstává skrytý. Nejvyšší Osobnost Božství je věčně přítomná ve Dvárace, ale pro neoddané je skrytá. Pro neoddané byla Dváraka zaplavena. Zmizela ve vlnách, už ji nemohou vidět a na dně oceánu jsou nějaké její pozůstatky... pokud tomu věříte! Ale pokud vidíte za hranici tohoto, oddaný je obdařen transcendentálníma očima.


premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena
santaḥ sadaiva hṛdayeṣu vilokayanti
yaṁ śyāmasundaram acintya-guṇa-svarūpaṁ
(Šrí Brahma-samhitá, verš 38)

Jsou mu dány transcendentální oči, vilocanena; locanāḥ jsou oči, ale vilocanena jsou speciální oči! Požehnané oči, které jsou mocnější a s premāñjana - mastí lásky.

Tímto způsobem - očima potřenýma transcendentální láskou - tedy člověk může spatřit Krišnu. Pak může vidět Dváraku a poté Krišnu ve Dvárace nebo Vrindávanu. Šríla Bhaktisiddhanta Sarasvatí Thákur řekl, že kírtan ve Šrívás Angamu v Majápuru i dnes stále pokračuje. Řekl: "Někteří oddaní ho mohou slyšet přímo a jiní skrze písma."

Takže pokud nejsme v té kategorii oddaných, kteří vidí Krišnu přímo nebo Jej přímo slyší, pak slyšíme skrze písma. Šríla Bhaktisiddhanta řekl: "Pokud jednoduše slyšíme skrze písma, má to ten stejný výsledek."

śṛṇvatāṁ sva-kathāḥ kṛṣṇaḥ
puṇya-śravaṇa-kīrtanaḥ
hṛdy antaḥ stho hy abhadrāṇi
vidhunoti suhṛt satām
(Šrímad Bhágavatam, 1.2.17)

A když posloucháme tuto transcendentální zvukovou vibraci o Krišnovi, pak je abhadrāṇi, nepříznivost v srdci postupně odstraněna!

Šrímad Bhágavatam 11.31.24-28, 22. září 2012, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat