čtvrtek 8. října 2015

Jak je to s našimi jizvami?

Otázka: Existují nějaké jizvy z uspokojování smyslů v minulosti - drogy, sexuální zneužívání nebo jiné dřívější bezbožné činnosti - které nemohou být v tomto životě změněny?


Je možné, že některé drogy trochu spálí mozek, takže někteří lidé mohou kvůli tomu mít handicap. Samozřejmě, pokud zneužíváme tělo nebo mysl, pak z toho můžeme mít nějaké poškození, a pak s tím do konce života musíme žít. Může to být dodatečné odříkání, ale ne překážka získání vědomí Krišny; vědomí Krišny je dostupné každému.

Když si však poškodíme svůj mozek hodně, pak to vyvolá spoustu problémů - všichni známe lidi, kteří mají bohužel mnoho dalších problémů. Ale i v případě, že tomu tak je, i když jsme si vytvořili nějakou špatnou karmu, pořád nemáme žádnou jinou možnost než pokračovat. I když na duchovní cestě kulháme, i když skáčeme po jedné noze, pořád musíme pokračovat v této duchovní cestě. I když je to o berlích, pokračujte, a pak může být člověk slavný.

Jako náš Bhakti Rághava Svámí - nějakým způsobem ztratil svou nohu, a od té doby chodí o berlích. Ale ze všech svámích byl on tím prvním, kdo šel na daršan do Tirupathi v Indii pěšky. Se svými berlemi vystoupal na horu. Já jsem jel autem a potkal jsem ho, jak přicházel o berlích.

Takže i s berlemi člověk může setrvat na duchovní cestě a pak se stane slavným; ještě více slavným! Handicap se tedy ve skutečnosti může proměnit v podnět pro větší slávu, protože když ho překonáme a prostě jen pokračujeme, pak vás tento handicap udělá velkými! Tímto způsobem se i jizvy mohou stát příznivými ve vědomí Krišny.

Není to tedy tak, že si s sebou neseme nějakou strašlivou nepříznivost, kterou jsme si vytvořili, a která bude vždy zdrojem depresí v našem duchovním životě. "Kdybych jen býval nebral tolik drog, byl bych schopen zpívat Hare Krišna..."

Ne! My můžeme zpívat Hare Krišna, a pokud máme nemoc, kvůli které Hare Krišna zpívat nemůžeme, pak můžeme poslouchat Hare Krišna, nebo můžeme zpívat Hare Krišna v duchu. A když nefunguje naše mysl, pak můžeme nějakým způsobem hledat milost, protože pro milost je zde prostor vždycky!

ČČ Madhya-lílá 24.124, Ranní přednáška na vjása púdže, 26. dubna 2015, Rádhádéš, Belgie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat