úterý 24. března 2015

Zplnomocněn

Šríla Prabhupáda se snažil i ve svém pokročilém věku. Když bylo v Dillí extrémní horko - já nevím, jestli jste někdy byli v Dillí v období horka, ale to se vám pak začne mozek vařit uvnitř lebky - Prabhupádada z vlny veder zkolaboval, ale přesto se dál neúnavně snažil. Proč?

"Jakožto starý muž mohl zůstat doma, zůstat ve Vrindávanu. Rádhé... Rádhé! Sladký Krišna... Krišna... Svatý dhám. Jen být pohroužen ve zpívání svatého jména. Proč se obtěžovat a chodit pryč?"

Prabhupáda cestoval a projel celý svět. Když přijel do New Yorku, nachladil se. Existuje série přednášek, kde, pokud si poslechnete tu pásku, můžete slyšet, jak se jeho nachlazení vyvíjí. Všechna stadia nachlazení, můžete slyšet, jak jimi Prabhupáda přednášku za přednáškou prochází.

Pak jeden z oddaných řekl: "Ó, Šrílo Prabhupádo, prosím, trošku si odpočiňte. Necestujte. Odpočiňte si."
Prabhupáda řekl: "Ne, ne."
Oddaný: "Nemusíte cestovat."
Prabhupáda: "Já nemusím cestovat?! Když já nebudu cestovat, kdo vás pak osvobodí?"

To je fakt. Takže vidíme, že díky tomu, že Prabhupáda ve věku, kdy by všichni ostatní zůstali doma a pěkně odešli do důchodu, udělal opak, a Krišna ho zplnomocnil. Toto je princip - Krišna nás zplnomocňuje. Poskytne nám věci, které potřebujeme. Dá nám potřebnou sílu, a to je jediný způsob, jak bude tohle hnutí úspěšné - neobyčejnou velkorysostí. Je to jediný způsob, jak kdy můžeme být ve svém duchovním životě pokojní!

Šrímad Bhágavatam 9.10.23, 19. ledna 2015, Bhaktivedanta Manor, Anglie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat