úterý 3. března 2015

Krišna jako bhakta vatsala

Kadamba Kánana Svámí, 16. ledna 2014, Bhaktivedanta Manor, UK, ŠB 9.10.21-22

Oddaní Krišny mají jinou náladu než oddaní Pána Rámy. Oddaní pána Rámy jsou velice striktní co se týče dharmy jako sám Pán Ráma byl extrémně striktní ve vykonávání principů dharmy v tomto světě až do bodu kdy opustil Síta déví.

Na druhou stranu Krišna slíbil, že na Kurukšétře nepozvedne žádnou zbraň, ale uprostřed bitvy vidíme, co se stalo. Bhíšma, který je nejlepším bojovníkem, řádně Krišnovu příteli Arjunovi zatopil. A co se stalo potom? Okamžitě Krišna svůj slib porušil, přesně tak. Zvedl kolo od vozu a řítil se na Bhíšmu, připraven ho zabít! Jen se podívejte! Prostě porušil svůj slib!

A proto, „kaunteya pratijanih na me bhaktya pranasyati“. „Ó synu Kuntī, směle vyhlas, že Můj oddaný nebude nikdy zničen.“ BG 9.31 Proč Arjuna? Protože Krišnovi by nikdo nevěřil, protože on neplní své sliby vždy, jak říkají áčárjové, ale Arjuna je mužem slova a neporušil by ho.

A tak vidíme, že principy dharmy jsou určeny pro tento svět. Když Nejvyšší osobnost Božství přijde ukázat jak žít v tomto světě, pak ukazuje principy dharmy. Ale když Nejvyšší osobnost Božství přijde ukázat jaké to je v duchovním světě, pak porušuje všechny pravidla dharmy, protože Jeho oddaný je pro Něj důležitější než jeho vlastní reputace a důležitější než dharma. Je připraven dát přednost Svému oddanému přede vším ostatním a to je Krišna, bhakta vatsala – ten kdo preferuje Svého oddaného před vším ostatním a je připraven se svému oddanému plně odevzdat.


Je řečeno, že Krišna dokonce přijímá podobu, po které Jeho oddaný touží. Krišna je znám jako daksa – ten, kdo je expertem v naplňování různých cílů v jednu chvíli. Takže v tu chvíli, kdy porušoval svůj slib, aby dokázal, že je transcendentální vůči dharmě, v tu samou chvíli opětoval svému oddanému, Bhíšmovi, ke kterému měl vira rasu, vztah rytířskosti. A Bhíšma s tím tak bojoval, střílel na Krišnu šípy a zraňoval Krišnovo tělo a Krišna to bral jako nabídku květin. Je to tak úžasné, jak se Krišna odpovídá a bere na sebe podobu, po které oddaný touží. Je tak úžasné, jak je Pán ovládán touhami Svého oddaného! To je Krišna! A to je důvodem, proč je tolik různých podob Pána, protože každá ta podoba odpovídá oddanému který je vůči Pánu v jiné náladě.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat