pondělí 19. ledna 2015

Ten, kdo činí dobro, není nikdy přemožen zlem

Viděli jsme případy, kdy byli oddaní zavražděni. Vím o jednom oddaném, který byl zavražděn během toho, co zpíval džapu - stalo se to v Jižní Africe. Všichni byli šokováni, protože to bylo hrozné - byl to přece oddaný... Měli jsme o odchodu tohoto oddaného velkou schůzi a diskutovali jsme do velké hloubky. Kvůli této události přijelo mnoho starších vaišnavů. Debatovali a nakonec přišli se závěrem, že někdy není Krišnou ochraňováno tělo, ale duše. Proto ve všech časech určitě platí tento výrok z Bhagavad-gíty (6.40):

na hi kalyana-krt kascid
durgatim tata gacchati

Vaišnava není nikdy přemožen zlem; není to možné, ačkoliv se to tak může jevit. Duše je vždy ochraňována a vždy dospěje k nejpříznivějšímu cíli!

Takže takto můžeme vidět, že ten, kdo přijímá útočiště u Krišny, tak i když vykonal jen malou službu, dělá velký duchovní pokrok. A okamžitě dostaneme Krišnovu ochranu. Tato Jeho ochrana takového oddaného je opravdu obrovská. I když se udělají chyby, pořád není odsouzen ke zkáze, ale je od zkázy zachráněn. Proto potom oddaný dosáhne konečného cíle života, protože Krišna bude pokračovat v aranžování ještě více věcí pro naše očištění.

Takže když už jsme jednou začali s tímto procesem, jednou už jsme na této cestě, potom budeme zajisté pokračovat a pokračovat, a jediná věc, která může náš pokrok dočasně oddálit, jsou výsledky vaišnava aparádhy. Toto dočasné oddálení může trvat dlouhou dobu, stejně jako Dakša, který musel trpět kalpu s hlavou kozy. Kalpa je opravdu dlouhá doba. Takže vaišnava aparádha je jedna věc, které se musíme vyvarovat, a pak ještě také náma aparádha. Poté můžeme velice pěkně dělat pokrok - automaticky na této cestě čisté oddané služby!

Šrímad Bhágavatam 6.1.19, 9. listopadu 2014, Mayapur, Indie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat