sobota 17. ledna 2015

Kapské Město - prosinec 2014

Zpráva od Nicole

Po šestitýdenním pobytu v Majápuru přijel Kadamba Kánana Svámí v sobotu 20. prosince na krátkou návštěvu do Kapského Města. Po pouhé noci odpočinku se mahárádž účastnil festivalu Snána Játra, kde vedl melodický kírtan a následně mluvil o slávě Pána Džagannátha. Na konci programu vyzval mahárádž obecenstvo k zakoupení knih Šríly Prabhupády a také k jejich distribuci v ulicích nebo darování jich jako dárků.

Mnoho žáků přicestovalo z celé země, aby mahárádže viděli, a i když se stále ještě zotavoval z nedávných hektických dní v Majápuru, přesto si udělal čas, aby se jim věnoval. Dával denně ranní přednášky ze Šrímad Bhágavatamu, stejně jako i večerní lekce, které začínaly dlouhým kírtanem a publikum je milovalo. V pondělí 22. prosince večer se konalo v podkroví chrámu shromáždění žáků. Byl to důvěrný program, který mahárádž začal čtením zábav ze Šrí Govinda Lílámrity od Krišnadáse Kavirádže Gosvámího a pokračoval promluvou o zdokonalování a naší zadluženosti v našich vztazích s oddanými.

Každoroční předávání cen za Prabhupádův maraton se konalo na Štědrý den a řídila ho také Jeho Milost Medhaví Prabhu. Výsledky překonaly ty z nedávných let a na mahárádže udělalo úsilí oddaných dojem.

Další den proběhla zasvěcovací ceremonie s Kadambou Kánanou Svámím i Bhakti Čaitanyou Svámím. Dva oddaní dostali zasvěcení od Kadamby Kánany mahárádže. Veshal (z Durbanu) je nyní Virabadra dás a Domagoj (původem z Chorvatska) Dharmasetu dás. Byla to pěkná událost, oba jsou nadšení sankírtanoví oddaní. Tři oddaní také obdrželi druhé zasvěcení.

27. prosince se konala v bohatém a malebném předměstí Sea Pointu Ratha Játra. Byl pěkný slunečný den a průvod začal okolo 10.30 hodin. Bhakti Čaitanya Svámí, jenž seděl na voze, představil festival shromážděným lidem a Kadamba Kánana Svámí vedl úžasný kírtan, od začátku velice živý. Ke konci bylo vše ještě extatičtější a zahrnovalo to také sladké zvuky trubky, stejně jako i vuvuzely (africký roh) - jihoafrický oblíbený nástroj. Průvod přitahoval široké spektrum obyvatel a návštěvníků kosmopolitního Kapského Města. Poté všechny uvítal stan "Jídlo pro život" s lahodným prasádam. Mahárádž se ještě před tím, než se vrátil zpět do chrámu, zapojil do konverzace s některými lidmi, kteří se zajímali. Po návratu do chrámu dal pro potěšení oddaných, kteří byli kolem, spontánně odpolední přednášku.

Nakonec dal v neděli mahárádž společnou lekci s Bhakti Čaitanyou mahárádžem, kde mluvili detailněji o významu Ratha Játry. 29. prosince odjel mahárádž z Jižní Afriky do Mnichova v Německu. Navštivte Flickr pro zhlédnutí všech fotografií.

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat