neděle 18. ledna 2015

Krišna je vše!

Jedna zábava, kterou mám velmi rád, je když Krišna jí hlínu. Mám ji tolik rád, protože Matka Jašóda se dívá do Krišnových úst a vidí v nich celý vesmír, což je opravdu úžasné - vesmír obklopený Krišnou, který je zároveň obklopen vesmírem! To je opravdu výjimečné! On je opravdu uvnitř, s námi, a zároveň je ve stejnou dobu vesmír uvnitř Něj. Jak je tohle možné?

Ne díky zákonům přírody. Ne díky logice, prostě se to děje a On to ukazuje Matce Jašódě tady a teď a ona pak vidí opravdový vesmír, protože se dívá do Jeho úst a vidí v tomto vesmíru Krišnu a také sebe, jak se dívá do Krišnových úst! A v tomto vesmíru znovu Krišnu a znovu sebe, znovu Krišnu a znovu sebe - v tolika vesmírech! Takto je Matka Jašóda úplně ohromena!

Zde vidíme povahu Nejvyššího Pána. Je velmi pěkná, protože zde můžeme vyvinout víru, že vše je Krišna! Jinak můžeme pochybovat: jak tenhle pasáček, který si v lese hraje se svými telátky a pasáčky, může být zároveň původem všeho? Jak On může být vším? Krišna je zároveň vše a zároveň pasáčkem? Jak je tohle možné? Neměl by být Krišna prostě pasáčkem PLUS vším a nebylo by to pak úplné? Matematicky takto můžete smýšlet. Můžete si myslet, že Bůh znamená osobní pasáček plus všechno ostatní. Ale ne, Krišna už je úplný. Je úplný a přesto vesmír existuje vně Něj, jako by byl od Něho oddělený. Je to neuvěřitelné, ale opravdu úžasné. Takže tahle zábava je velice důležitá, protože nám opravdu dává porozumění tomu, že Krišna je vše a zároveň jak je od všeho oddělen.

Přednáška na Džanmáštamí, 16. srpna 2006, Goloka Dhám, Německo

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat