sobota 31. ledna 2015

Pán Nitjánanda - symbol laskavosti

Když jdeme za lidmi, kteří nemají žádné transcendentální poznání, uvolňujeme pravidla a díváme se na spontánní službu. Takto můžeme zaměstnat tolik lidí a přivést je blíže - přivést je do našeho hnutí. Toto je hnutí Nitjánandy - přizvat všechny. Je to all-inclusive hnutí ohromné laskavosti. Pán Nitjánanda je symbol této laskavosti, symbol pozitivizmu!

Jako někdy vidíme rodiče - matku s jejími dětmi, kteří jsou úplně pozitivní! A já vidím to malé, vřískající monstrum, které jé hrozně ošklivé, celé červené a flekaté, s nateklýma očima, skoro bez vlasů a úplně vrásčité. Pak to vyluzuje děsné zvuky a tak... Takže z pohledu muže to je něco, co někdy neoceňuje. Dítě prostě bouchá do věcí a potom přijde matka a řekne: "Ach... on to má tak rád!" Vidí to naprosto pozitivně, rodičovská nálada... Je k tomu dítěti pozitivně nakloněná. Stejnou náladu má také Pán Nitjánanda. Tak pozitivní... "Podívejte, jak pěkné! On chce dělat trošku služby, jak hezké!"

Tohle je nálada tohoto hnutí, je to hnutí velice liberální. Nitjánanda je hlavní kazatel, Nitjánanda udává tempo! Nitjánanda je ten, kdo ukazuje, jakou náladu bychom měli mít při svém snažení a svých činnostech. Náladu velké laskavosti a toho, že na všech vidíme to dobré. Prabhupáda řekl, že máme nalézt jiskru a rozdmýchat ji! Najít malou jiskřičku bhakti a rozdmýchat ji - to je nálada Pána Nitjánandy...

Přednáška na den zjevení Pána Nitjánandy, 28. ledna 2010, Kapské Město, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat