úterý 25. března 2014

všepohlcující nepřítel celého světa

Kadamba Kánana Svámí, 22. srpna 2012, Amsterdam, Holandsko, lekce Šrímad Bhágavatam 4.29.55

část sedmá

Otázky a odpovědi.

Oddaný: Je řečeno, že chtíč je nejsilnější touhou. Jestli o tom můžete říci něco více?

Maharáj: No, dobře. Je řečeno icchā-dveṣa-samutthena, dvandva-mohena bhārata (BG 7.27) Všechny živé bytosti se rodí do klamu, zmateny protiklady, jež vyvstávají z touhy a nenávisti. Chtíč a hněv. To jsou ty dvě věci, chtíč a hněv. Ta mocná řídící síla v živých bytostech. A to vede k hněvu a chamtivosti a tak dále. A proto je poslední léčkou máji touha být Bohem. A proto vidíme, že i když je překonán chtíč, stejně za tím zůstává touha být Bohem. A to je velká past. kāma eṣa krodha eṣa rajo-guṇa-samudbhavaḥ mahāśano mahā-pāpmā viddhy enam iha vairiṇam (BG 3.37) Tento chtíč je nejhříšnějším všepohlcujícím nepřítelem celého světa. Tak to je. Ale my se musíme jen zaměstnat ve službě Krišnovi a pak bude chtíč slábnout. Nezmizí okamžitě úplně, ale začne ubývat. Jako jsem již řekl, že nemusíme okamžitě překonat sexuální touhu, ale první věc, která tu musí být je, že musí ztratit víru v sex.


Musíme úplně ztratit víru, že nás sex učiní šťastným. A když v něco ztratíte víru, pak tam ještě může být nějaká malá pochyba, možná vám může zůstat malá myšlenka, že možná jen trošku, ale neučiní vás to úplně šťastnými... Ale když jste materialisty a myslíte si, že to je právě ono. Rozumíte, o čem mluvím? Tydydydydy A je tu čas párty! Což znamená sex. A o tom to vše je. Jejejejeje. A pak, když k tomu dojde, tak si myslíte: výborně, daří semi, výborně, výborně! A pak to vidíte v těch časopisech. Viděl jsem to někde v nějakém holandském časopise, že tam byl muž, co měl 6 552 žen. To bylo v titulku toho článku, vzpomínám si na to. Je to šílené. Ale u nich je to slavný příběh. Oni v tom mají víru. Ale když ztratíme víru v sex, i když nám mohou zůstat nějaké připoutanosti, pak ale víme, že je to hloupé. A pak se to stane jednodušším. Takže nejdříve musíme zlomit tu víru v sex, že nám sex opravdu nepřinese štěstí. A pak zde musí být kultivace duchovních činností. A následně můžeme kontrolovat sexuální život.


Bhakti Tírtha maharáj jednou řekl zajímavou věc. Předtím než se stal Sanjásím, jeho jméno bylo Ghana Šjám. A Ghana Šjám byl neuvěřitelně odříkavý. Jedl jen jednou denně. Zpíval mnoho kol navíc. Velice málo spal. A celý den byl zaměstnaný oddanou službou. A jednoho dne mu oddaní řekli: „Ghana Šjám, nemusíš opravdu dělat úplně všechno tohle, chápej.“ A Ghana Šjám odpověděl: „Vy nevíte, vy vůbec nevíte jaké to je mít tělo, jaké mám já.“ Velice vášnivé tělo řekl. „Já to musím takhle všechno dělat.“ A z toho jsem se naučil velice důležité ponaučení. Což je, že to není tak, že by někteří lidé byly typem, který dokáže chtíč překonat, a ostatní jsou typem, který chtíč překonat nemůže. Ne ne, tak to není. Jestliže v sobě máte hodně vášně, jestliže máte tolik energie, která je směřována k sexu, pak s tou stejnou energií jděte do oddané služby. A pak ten chtíč s tou stejnou energií překonáte. To je zajímavý bod ke zvážení, jak přemoci chtíč. 

Žádné komentáře:

Okomentovat