středa 5. března 2014

Jemné vyladění

Chrámový život je trochu jako tlakový hrnec. Lidé venku mají nějaké ty ventily - je tu všechna ta frustrace a jednu noc se prostě můžete opít... Tak dobře, zbavíte se té frustrace na jednu noc.

Ale jediné, co můžete dělat jako oddaný, je jíst hodně prasádam a přijímat u toho útočiště, protože nemůžete pít, kouřit a dělat tyhle věci. Kvůli sexu se musíte oženit. Sex není zábava či rozptýlení, která se dělá jen jako sport!

Takto se tedy někdy můžeme v chrámu dostat v nějaké situaci pod tlak, ale zkrátka to tolerujte. Do té stresové situace jste si přinesli své falešné ego,někdo jiný si přinesl své, a tato dvě falešná ega se pěkně střetnou.


Takže ano, je to velice obtížné. Pán Čaitanya to chápe. Chápe, odkud pocházíme, chápe, že nejsme čistí. Ví, že jsme plní falešného ega. A ví, že na začátku se to někdy vymkne kontrole. Viděl jsem všemožné případy - viděl jsem, jak hubená mataji škrtí silnou.

Pán Čaitanya tedy rozumí tomu, že na začátku máme nějaké drobné chyby, a možná budou i trochu létat jiskry. On to ale nebere příliš vážně. Ale když začneme být opravdu závistiví - "Tohohle chlapa zničím!" - pak to je vaišnava-aparádha. Když po někom jdete, skutečně se z toho stává vaišnava-aparádha.

‘tṛṇād api sunīcena
taror api sahiṣṇunā,’  (Šikšáštaka, verš 3)

Být pokornější než stéblo trávy a snášenlivější než strom. Ale když zkrátka po někom jdeme, "Dostanu toho chlapa! Skřípnu ho!", tak je to závist, a pak obdržíte tvrdé reakce. Ale trocha hrubého jednání mezi novými oddanými není tak podstatná, nebere se to tak vážně. Pokud to ale děláte dál, zničí to hodně chuti!

Jakou jinou šanci máme? Protože původně jsme všichni byli něco jiného, než čistý oddaný. Jako čistý oddaný se nemůžete začít chovat přes noc. Měli bychom se snažit, je to o té snaze. Někdy selžeme, ale měli bychom se dále snažit být snášenlivější než strom, být uctivější.

Přednáška, 15. prosince 2013, Soweto, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat