pátek 13. ledna 2017

Buďte odvážní ve vědomí Krišny!

Odpor k odevzdání se pochází z udržování hmotných připoutaností i přesto, že jsme již obdrželi tolik pokynů o těchto záležitostech. A toto nás drží zpátky! Ale jak tuto překážku překonat? Zvládneme to tím, že budeme odvážní ve vědomí Krišny. Statečně si zvolíme Krišnu. Nemůžeme být jen tuctoví oddaní a nechat náš duchovní život jen tak jít kolem. Ne, musíme být odvážní udělat pro Krišnu něco výjimečného. Toho je zapotřebí! Zkusme být výjimeční. Nebuďme jen průměrným standardem, kdy si říkáme: „No, každý to dělá přesně takhle, takže ode mě nemůžeš přeci očekávat nic víc.“

Ne, udělejme něco výjimečného pro Krišnu a Prabhupádu, a tím pokoříme naše překážky. Vidíme v písmech popisy těch, kteří je pokořili, a oni vynaložili speciální úsilí. Tak se pokusme udělat něco výjimečného naším vlastním způsobem, podle naší inspirace. Je to mezi námi a Krišnou.

Ve Šrímad Bhágavatamu vidíme, že v těchto zábavách tyto osobnosti udělaly něco výjimečného a získaly i speciální milost. A díky milosti se očišťujeme. Neočistíme se jen tak sami, je to díky milosti. Musíme milost přilákat. Potřebujeme milost oddaných, sádhuú, skutečně svatých osob a potřebujeme milost Krišny.

Svaté osoby jsou milosrdné, ale příliš se s lidmi, kteří jsou hmotně zapletení, nezaobírají. Dají jim nějakou milost, ale potom se z té společnosti stáhnou. Čím více usilujeme o to být si vědomí Krišny, svaté osoby to rozpoznají, a budou nám chtít dát více milosti. Všichni můžeme stejně přitáhnout Krišnovu milost díky speciálnímu úsilí. To je jediná možnost, není jiná cesta. Buďte odvážní a věřte Krišnovi.

ŠB 1. 5.11, 6. května 2002

Původní článek v angličtině zde

Přeložil MadhuPandit dása

Žádné komentáře:

Okomentovat