čtvrtek 20. října 2016

Přátelství je důležité

Myslím, že jediná věc, která nás opravdu může spojovat, je přátelství. Pouhé společné přijetí Krišny jakožto Nejvyššího Pána nás čas od času nějak svede dohromady - přijdeme spolu do chrámu a na festivaly - ale přátelství nás dovede ještě mnohem dále. Protože v přátelství, v opravdovém přátelství, se vzájemně povzbuzujeme mnohem více, než když jsme pouhými kolegy!

Často dávám příklad toho, jak můžeme být spolu jako kolegové. Všichni jsme oddanými Krišny a všichni jsme kolegové. Všichni jsme oddaní ve stejném chrámu, všichni jsme kolegové. Všichni zpíváme Hare Krišna, všichni jsme kolegové. Všichni tančíme v kírtan párty jako kolegové. Ale když mezi námi není přátelství, není to dostačující.


Když zde přátelství je, potom je to přátelství jiné. Přátelství je jako rodinný duch. Když si váš kolega nevede příliš dobře, narušuje to i vaši práci a řeknete: "Dej se dohromady! Víš, oni tě odsud jednoho dne vyhodí, když se nedáš dohromady."

Tohle řeknete kolegovi, ale členu rodiny řeknete: "Pro všechno na světě, dáš to vůbec někdy dohromady? Ale nemůžeme tě vyhodit, protože jsi součástí rodiny."

Je v tom rozdíl. To je přátelství a v přátelství je důvěra. Víme, že jsme přijímáni. Nemusíme mít masku, ve které hrajeme čistého oddaného v Hare Krišna komunitě. Můžeme být jednoduše upřímnější a otevřenější. Pokud je zde přátelství, můžeme zkrátka zůstat tím, kým jsme, a stále budeme přijímáni. Takto můžeme získat opravdovou lidskou podporu, která je to, co potřebujeme.

Přednáška, červen 2011, Stockholm, Švédsko

Původní článek v angličtině zde


Žádné komentáře:

Okomentovat