pondělí 3. října 2016

Démon uvnitř

Je pravdou, že uvnitř nás existuje zvíře. To zvíře, které schováváme. To zvíře, které žije za světeckým výrazem našich tváří. To je zvíře je tam a je díky milosti Šríly Prabhupády spoutáno regulativními principy, ale i tak se chce utrhnout. To zvíře uvnitř něj nebo ní se chce osvobodit a čeká na příležitost!

Toto téma mám rád. Našel jsem ho někde v časopise, kde jej zmínila nějaká spisovatelka. Měla balíček speciálních brambůrků a opravdu po nich v mysli prahla už dlouhou dobu a jen čekala na příležitost, aby se do nich už pustila a nacpala si jimi celou pusu. A tak když nebyl nikdo kolem, zaútočila na ně, roztrhla pytlík a začala se jimi cpát.... a v tu chvíli někdo přišel!

Můžeme to lehce přeložit na mangala arati sladkosti. Znáte to, když vás někdo vyhmátne ve chvíli, kdy si ty sladkosti tajně cpete do pusy. Na chviličku se necháte strhnout těmi chtivými touhami tím, že vezmete útočiště u Krišnova prasádam. A to je dobré - brát útočiště v prasádam, ale i tak se cítíte rozrušeni, když jste nachytáni s plnou pusou, a tak se snažíte nenápadně vše spolknout, jako kdyby nikdo nevěděl, co děláte, i když to dělá každý!

Snažím se poukázat na ten bod, že jsme opravdu kombinací kvalit přírody, a tak je jisté, že uvnitř nás budou tyto tlaky smyslů a my je kontrolujeme dobrým chováním. Říkáme správná slova: “Skvělé.. nektar... štěstí.“ Tato slova jsou v našem žargonu, používáme je. Oblékáme se určitým způsobem. Jsme experti na předvádění lepšího obrazu nás samotných ostatním, ale vnitřně to stále vře – je tam stále sopka. Je tam stále tolik vlivů, které nás táhnou do různých směrů. A proto v nás je stále trochu Kamsy, stále je tam trošku Pútany, stále je v nás trochu těchto démonských bytostí.

ŠB 10.2.21, 4. února 2016 Bhaktivédanta Manor, UK

Přeložil Madhu Pandit dás

Žádné komentáře:

Okomentovat