čtvrtek 6. října 2016

Kvality

Duchovní život je možné získat v jakémkoliv stavu mysli. Jestliže je semínko bhakti obdrženo když jsme ve stavu nevědomosti, když probíhají nechtěné činnosti, pak tyto ostatní „rostlinky“ udusí „rostlinku oddanosti“. Dokonce i v kvalitě vášně přetrvávají rozrušující okolnosti. Díky své sobeckosti se stáváme necitlivými; zneužíváme svět, ostatní živé bytosti a tak dále..
A takto to probíhá na světě denně!

Šílenství je výsledkem nekontrolovaných smyslů, kdy se zaplétáme do věcí, které nám nepřináší štěstí, protože hledíme pouze na krátkodobé štěstí. Někdy slavní lidé zničí celý svůj život jedním hloupým činem, který jim přinese pouze krátkodobé štěstí. Musíme být opatrní na to, po čem toužíme – možná bude nejlepší nehonit se tolik za bohatstvím. To, co nám stačí k živobytí, je ve skutečnosti dost. Mnohokrát bezohledně jednáme a pak litujeme... litujeme... litujeme...

Bhagavad-gítá je tou knihou, která organizuje náš život. Kapitola 17 v Bhagavad-gítě hovoří o třech kvalitách hmotné přírody a tyto kvality se projevují v mnoha směrech. Kvalita dobra dělá duchovní život jednodušším. Mnoho z nás zde tyto věci neslyší poprvé a mnoho z nás může učinit změnu, ale UDRŽET si ji je ta těžší část.

Kadamba Kánana Svámí, 11. září 2016, Durban JAR, poznámky Nimáje z lekce na nedělní hostině

Přeložil Madhu Pandit dás

Původní článek v angličtině na kksblog.com

Žádné komentáře:

Okomentovat