úterý 5. května 2015

Extatická společnost

Mnoho oddaných se začne po tom, co jsou nějakou dobu aktivní ve vědomí Krišny, spojovat s duchovním učitelem. To je velmi pěkné, protože duchovní učitel je velice zaměstnaný v oddané službě. Jeho celý život je o oddané službě, a proto je v ní hluboce pohroužen. Je vysvětleno, že toto pohroužení se někdy nazývá bháva. Bháva je vysvětlována jako hluboké pohroužení v extázi služby Krišnovi.

Takže ten, kdo je takto hluboce pohroužen, může dávat inspiraci ostatním - jen svou přítomností. Je řečeno, že je zde chaya bháva - odraz bhávy - kdy se vědomí čistého oddaného odráží na ostatní a v jeho přítomnosti jsou také najednou oživeni ve službě Krišnovi. Jsou motivovaní: "Ano, duchovní život je to, co chci, s tím souhlasím!"

Ale když jsme potom zpátky v našem každodenním životě, vypadá to jinak. Protože tento stín odrazu vyprchá. Inspiraci si půjčujeme od vyzrálejších vaišnavů, ale když jsme bez jejich společnosti, pomine. Když však zůstaneme v této společnosti delší dobu, je to jako když si něco na dlouhou dobu půjčíme - pak už je to naše. Když si na dlouhou, dlouhou dobu půjčíte extázi oddaného, když sloužíme oddaným dlouhou, dlouhou dobu... pak už je to naše. A to je klíč k rozvinutí oddané služby.

Přednáška na Ratha Yatře: Co je oddaná služba, 6. dubna 2015, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat