sobota 2. května 2015

Bezmezná sláva

Otázka: Může harinám sankírtan odstranit všechnu špatnou karmu nahromaděnou z předchozích zrození a očistit duši?

Ó, ano! Harinám sankírtan zajisté odstraňuje všechnu špatnou karmu. V Čaitanja Čaritámritě je řečeno, že Haridás Thákur byl známý jako námačárja. Zpíval svaté jméno 24 hodin denně. On je autoritou pro harinám sankírtan.

A vysvětluje, jak to funguje. Říká, že je to jako ranní východ slunce. Před tím, než se slunce skutečně objeví nad obzorem, už vidíme na obloze světlo a všechna tma a obavy z noci odejdou. Stejným způsobem je karma odstraňována dokonce už i před tím, než je svaté jméno zpíváno čistě, i když jej začneme zpívat nahodile nebo jen tak mimochodem, bez čistého zpívání v srdci. Ale svaté jméno dělá více. Nejen že nás očišťuje od karmy, ale také nám dává osvobození od zrození a smrti.

Ačkoliv i tohle je pouze postranní užitek. Není to hlavní věc. Hlavní věcí je, že zpíváním svatého jména získáme lásku k Bohu, a když získáme lásku k Bohu, dosáhneme štěstí, jež je nad vším, co si jen dokážeme v tomto světě představit. Proto je svaté jméno úžasné. Člověk musí zpívat znovu a znovu a svaté jméno nám vše vyjeví.

Přednáška: Zlatá inkarnace, 4. dubna 2015, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat