pondělí 11. května 2015

Bez milosti

Ve třetí kapitole Bhagavad-gíty Krišna mluví o chtíči. Je tam několik veršů popisujících chtíč a jak chtíč je nitya-vairina  (Bg 3.39), věčný nepřítel živé bytosti a jak je tato živá bytost nějakým způsobem polapena chtíčem. Nejen lidské bytosti, ale všechny živé bytosti jsou polapeny chtíčem, tak je to popsáno. Existuje 8 400 000 životních druhů - tak mnoho, od velmi složitých druhů až po bakterie. Ale všechny jsou polapeny chtíčem. Takže dokonce i bakterie jsou poháněny chtíčem. Chtivé bakterie! Už vás to někdy napadlo? Nicméně je to zajímavé.

Od čtvrté po šestou kapitolu Bhagavad-gíty pomalu docházíme k bodu, že smysly je potřeba ovládat, a že dokud se nám nepodaří je ovládnout, budeme jejich otroky. Rúpa Gósvámí popisuje, že kamadinam kati na katidha palita durnidesas tesam jata mayi na karuna na trapa nopasantih (Čaitanja Čaritámrita, Madhya 22.16) a vysvětluje, že smysly nemají slitování. Jsou na karuna na trapa nopasantih, bez milosti. Protože ať pro ně uděláte cokoliv, nikdy to není dost.

"Přines! Přines to hned pro můj požitek! Hned!

Ale když to přinesete, smysly řeknou jen, "To má být všechno? To je všechno? Přines víc!"
Nikdy to není dost, na karuna na trapa nopasantih, vysvětluje Rúpa Gósvámí. Bez milosti. Nezáleží na tom, jak moc trapa nopasantih, bez ohledu na to, kolik odříkání podstoupíte.


Večerní přednáška, BG 1.1, 19. března 2015, Pretoria, JAR

Přeložila bhn. Eva

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat