středa 25. února 2015

Vracíte se zpátky do své klece?

Když jsou věci naředěné, je to druhá nejlepší možnost - kompromis. Z pozice kompromisů se stále můžeme zapojit do duchovního života, protože to můžeme udělat z jakéhokoli životního postavení. Můžeme dělat kompromisy s kvalitou nevědomosti a mít takový zvyk, že pijeme špatné věci. (Napodobuje) "Snažím se přestat, ale není to jednoduché."

Ano... dobře, ale dělejte službu! Můžeme začít z úrovně kompromisů, ale dělejte službu, protože díky ní budete volní. Z pozice kompromisů s nižšími kvalitami přírody je to kompromisování s neštěstím a hloupými zvyky; teď je těžké to změnit, protože jsme to prostě dělali tak dlouhou dobu.

Šríla Prabhupáda hovoří o ptáku, který je dlouho držen v kleci. Potom jednoho dne tu klec vezmou, dají na pole a otevřou dvířka. Ptáček se dívá... sedí sám v klícce... dvířka jsou otevřená a potom... šup, a je venku! Letíííííí! Volnýýýý, ve vzduchu!

Ale pak se za deset, patnáct minut sám vrátí do klece. Jsme tenhle ptáček? Vracíme se zpátky do své klece? Vracíme se na úroveň kompromisů jen proto, že jsme na to zvyklí?

"Dobrá, je obtížné se odevzdat, však víte... Je to velmi obtížné. Je náročné být služebníkem. Samozřejmě, že vím, že bych měl být, ale... vím, že bych se měl vzdát smyslového požitku, ale je to TÁÁÁÁK DOBRÉ." Smysly vás budou řídit, protože nejsou vděčné. Nikdy nebudou spokojené s čímkoliv, s čím přijdete. Tak proč sloužíme smyslům?! Služte Krišnovi! Krišna je opak. Krišna je velmi vděčný i za nejmenší službu, kterou Mu prokážete. Krišna je nesmírně vděčný a nesmírně štědře vás odmění.

Bhagavad-gítá 4.39, březen 2014, Sydney, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat