sobota 14. února 2015

Jaká je cena?

Mokṣonmukhī sukṛti (Čaitanja Čaritámrita Madhya-lílá 22.45, význam) je zbožná činnost vedoucí k osvobození. Máme zbožné činnosti jako odříkání a poznání. Tyto druhy zbožných činů nás osvobozují od hmotného zapletení. Když se člověk hodně zaměstná v těchto věcech, pak je v dalším životě tak nějak jednoduše odtažitý k tolika věcem - není tak zapletený a přitahovaný, kvůli předchozí zbožnosti. Protože jsme v předešlém životě vykonávali tato odříkání a rozvíjeli odpoutání a poznání, vidíme hlouběji. Poznání v podstatě znamená vidět hlouběji pod povrch.

Stejně jako jsem se někomu zmínil dnes ráno: vždy, když je tvá mysl k něčemu přitahovaná, hledej jednu věc - cenovku. Jaká je cena; protože všechno má svou cenu!

Jako královna krásy, nejkrásnější dívka světa. Poctivé krásné děvče, které tě miluje. Hrr, ty lumpe! Jste spolu šťastní, že? Ale... podívej se na cenovku. Jestliže je nejkrásnější dívka světa, může mít tucty chlapů a bude dost náročná! Běžný dům nebude stačit. Bude to muset být alespoň zámeček. Možná budeš muset získat titul a zároveň druhou práci, abys na to všechno vydělal, ty lumpe. Vidíte ten bod? Takže když se podíváme na cenovku, už to nevypadá tak dobře, jako to vypadalo na první pohled. Poznání nám tedy pomáhá dívat se na věci hlouběji. Jaké jsou následky věcí? Nic není jen tak. Všechno má důsledky. Všechno!

To je důvod, proč jsou ti, kteří mají poznání, přitahováni k odříkání. Říkají: "Proč se obtěžovat se všemi těmito komplikacemi? Ta příjemná část je přitažlivá, ale podívejte se na tu cenu, kterou bychom museli zaplatit, všechny ty následky... Ne, to za to nestojí, takže na to raději zapomeneme."

A tak se narodí osoba v odříkání. Šetří si starosti a vlasy... To proto ti, kteří mají šedivé vlasy, začínají rozvíjet trochu víc zájmu o odříkání, protože si to vyzkoušeli. Všechno si to zkusili a zaplatili tu cenu. Pak si myslí: "Ne, děkuji, to je dobré." Takto může přijít poznání z praktické životní zkušenosti, a poznání přichází z písem.

Šrímad Bhágavatam 7.4.43, 16. října 2014, Sydney, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat