neděle 7. září 2014

Rádháštamí meditace – první část

Kadamba Kánana Svámí, 5 září 2011, Berlín, Německo, Čaitanja Čaritámrita Ádi Líla 4.142-145

Mám rád toto přirovnání lásky Šrímatí Rádháraní k zrcadlu, které odráží vlastnosti Krišny. Jak objevuje stále Jeho další a další vlastnosti, její láska se odráží v těchto vlastnostech. Tímto způsobem láska Šrímatí Rádháraní věcně narůstá. To vysvětluje povahu lásky v duchovním světě a jak je věčně zvyšována v oddané službě a duchovních zkušenostech. Krišna je uchvácen touto zvětšující se láskou, která zvětšuje jeho lásku, a tyto výměny věčně pokračují.

Nejvyšší vztah v duchovním světě je parakiya rasa, která je zakázaným vztahem milenců. Nikoliv milostná láska uvnitř manželství, ale zakázaný vztah milenců – ty tajné momenty jsou považovány za nejvyšší. Gopí se nemohly veřejně s Krišnou scházet, to nebylo možné, protože je sociálně nepřijatelné, aby se scházely s Krišnou. Mnoho z nich bylo vdaných, a jiné byly pod ochranou svých rodičů. Jak by se jen mohly veřejně scházet s mladým chlapcem ve vesnici? To není možné: Proto ve vztahu mezi Rádhou a Krišnou není možné veřejné setkání, z mnoha důvodů. Nějaké tajné momenty, které jsou právě proto velice cenné. Je tam veliká dychtivost, mít nakonec tu příležitost setkat se s Krišnou, což je obvykle velice obtížné.

Když se Šrímatí Rádháraní setká s Krišnou, je úplně ohromena. Je popsáno, že když Rádhá vidí Krišnu na veřejnosti, pak si nemůže pomoci a usměje se, ale svůj úsměv skrývá. Takže její úsměv je prakticky nerozpoznatelný, ale lehoučce tam je v koutcích jejích úst. Ale Krišna si toho všimne a proto se také začne mírně usmívat, kontrolujíce také svůj usměv. Šrímatí Rádháraní si všimne, že Krišna si všiml, že se začala usmívat a proto se začne usmívat více. Krišna si všimne, že si všimla, že si všiml, že se usmála a tak se začne usmívat více. Pak si ona všimne, že si Krišna všiml, že si ona všimla, že si on všiml, že se ona usmála … a tímto způsobem to pokračuje až do konce, kdy už nedokážou kontrolovat svůj úsměv! Tímto způsobem probíhají důvěrné výměny, ale v tu samou chvíli jsou zakryté odloučením. Esence parakiya rasy je odloučení. Nálada mezi Rádhou a Krišnou je vždy náladou odloučení s nějakými tajnými chvilkami setkání a pak opět stupňované odloučením. To je základní téma nejvyšší lásky.

Shledávám velice zajímavým obrázek Šrímatí Rádháraní jako zrcadla odrážejícího vlastnosti Krišny a tak věčně nalézající další Jeho vlastnosti, protože to ukazuje jak dělat věčně duchovní pokrok. A to nemá žádnou hranici! Je to velice hluboké a nevztahuje se to pouze na Šrímatí Rádháraní, ale vztahuje se to na všechny oddané, speciálně na všechny věčné společníky Pána a dokonce i na nás! My také kousek po kousku, krok za krokem, objevujeme povahu a nové vlastnosti Krišny. Možná v tuto chvíli není naše láska moc vyvinutá, ale nějaká přitažlivost zde je, je to nevyhnutelné! Jeden smysl slova Bhagavan, jak ho vysvětlil Šríla Jíva Gosvámí, znamená „Krišna je neodolatelný. Musíš ho uctívat!“ Taková je situace - není vůbec otázka, že bychom nedošli, až do bodu kdy budeme Krišnu milovat.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat