středa 3. září 2014

Okamžik společnosti

Kadamba Kánana Svámí, 6. srpna 2012, Ljubjana

Když Krišna kráčí ve Vrindávanu jako Mádhava, s flétnou za pasem, pak se stromy, obtěžkány plody a květinami, snaží dosáhnout na Krišnovy nohy. Včely opěvují Krišnovu slávu. Bhágavatam říká, že tyto včely musely být velkými oddanými světci ve svých minulých životech, aby se mohli stát včelami ve Vrindávanu.

Stromy přemýšlí. „Jsme tak nešťastné. Je to díky našim hříšným činnostem, že jsme se narodily jako stromy a proto nemůžeme následovat Krišnu v Jeho zábavách do lesa.“

Samozřejmě, Bhágavatam také poukazuje na to, že Pán Brahma se modlí, aby se mohl stát stromem ve Vrindávanu. Tak jak to tedy může být, že ony (stromy) spáchaly dříve ty hříšné činnosti a přestupky? Spíše jsou tyto stromy nejšťastlivější, protože nakonec i jen moment společnosti Nejvyšší Osobnosti Božství, jedna chvilka oddané služby Pánu je takovým obrovským štěstím!

Dokonce, i když Krišna jen někdy projde kolem těchto stromů, i tak jsou v lese ve Vrindávanu! Ony nemusejí být schopny kráčet za nim, ale mohou ho slyšet. Je řečeno v Mahábháratě, že stromy mají oči a uši. Je řečeno, že stromy mohou naslouchat a vidět. Takže tyto stromy slyší a vidí Krišnu! To je ve skutečnosti opravdu příznivé! Jsou na tom lépe, než jsme my.

Původní článek v angličtině zde

Žádné komentáře:

Okomentovat