čtvrtek 11. září 2014

Ať Ho všichni vidí!



Oddaného nezajímá jen to, aby on sám viděl Krišnu. Samozřejmě, oddaný chce Krišnu vidět, ale také chce, aby Krišnu viděli všichni ostatní. Proto Judhištira, starší bratr Ardžuny, vykonal oběť rádžasúja. Byla to oběť, kterou mohl provést mocný král a znamenala korunovaci toho krále jakožto císaře. Takže Judhištir tuto oběť vykonal, ale použil ji k tomu, že byl oslavován Krišna jako Nejvyšší Pán, v přítomnosti všech. To byl jeho skutečný záměr pro tuto oběť - aby celý svět slyšel: "Ano, Krišna je Nejvyšší Pán."
Takže toto je povaha oddaného. Oddaný chce, aby
každý na světě znal slávu Krišny. Čistý oddaný je para dukha dukhí. Cítí utrpení ostatních živých bytostí. Je soucitný a chápe, že v nepřítomnosti Krišny je tu jen utrpení - utrpení potažené cukrovým obalem a přímé utrpení, ale v každém případě utrpení. Utrpení z akutní agónie nebo utrpení z prázdnoty.   
"Co se děje?"
"Nic."
"Můžeš poukázat na něco, co není v pořádku?"
"Ne."
"Tak proč nejsi šťastný?"
Prázdnota života bez Krišny je také utrpení. Takže takto vidíme utrpení potažené cukrem nebo utrpení v jeho surové podobě. Čistý oddaný ve svém soucitu chce, aby ostatní znali Krišnu, protože nic jiného nemůže uspokojit srdce. 
(4.srpna 2012, Stokholm, Švédsko, BG 11.8)



Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat