úterý 5. srpna 2014

špína místo pracího prášku

Kadamba Kánana Svámí, 22 května 2014, Česká Republika, Bhagavad-Gíta7.20

Ve skutečnosti hmotné touhy nejsou naším problémem. Ty budou smyty oddanou službou. Jsou to přestupky vůči Svatému Jménu, které jsou komplikací, protože ty zpomalí ten očistný proces. Jinak se o hmotné touhy nestaráme.

Je to jako když máte opravdu dobrou pračku a dobrý prací prášek, pak se nestaráte o to, že je dhoti špinavé. V televizní reklamě je možné vidět matky, které perou fotbalový dres svých synů a z pračky vyjde ven dokonale čistý a dokonce zářivý! Takže když máte dobrou pračku a dobrý prášek, pak se o nějakou špínu nestaráte. Tak proč bychom se měli bát hmotných tužeb, když Svaté Jméno nikdy neselže? Čistí čistěji než cokoliv jiného v pračce našeho srdce.
ceto-darpaṇa-mārjanaṁ bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇaṁ (Śikṣāṣṭaka1

Svaté Jméno vždy vyčistí jakoukoliv nahromaděnou špínu, takže se nebojíme. Ale přestupky proti Svatému Jménu s těmi je to jiné. To je, jako byste měli pračku a do zásobníku na prášek byste přihodili špínu! Tak potom můžete očekávat, že to prádlo vyjde z pračky špinavé. A takové jsou přestupky vůči Svatému Jménu. Dáváme do pračky špínu namísto pracího přípravku. Prací prostředek je dobrý. Svaté Jméno je opravdu mocné, ale my děláme přestupky, které zpomalují ten očistný proces a tak to prádlo vychází ven trošku zašedlé...

„Já zpívám Hare Krišna, ale dělám přestupky.“ Toto je jediná věc, která zpomalí náš proces. Jinak hmotné touhy velice rychle zmizí. Myslím tím, co je na hmotném světě skutečně tak dobrého? Co dokáže osobu skutečně uspokojit? Kde to je? Povězte mi! Pak tam půjdu a vyzkouším to. Pokud je něco opravdu tak dobré, řekněte mi to. Prostě tam půjdu. Půjdeme tam společně! Jen mi řekněte kde to je a půjdeme. Tak pojďme! Pojďme si užívat! Ale kde? Kde to je? Já to nikde nevidím. Vy to vidíte? Kde je ten požitek? Kde? To, co dokáže skutečně uspokojit srdce. Bez Krišny, jaký je význam čehokoliv? Když toho není Krišna součástí, já to nechci. Není tam, žádná šťáva.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat