čtvrtek 7. srpna 2014

Jen jeden krátký život?

Kadamba Kánana Svámí, 7. června 2014, Srbsko, Letní tábor, Caitana Candramrita seminář – první část

Šrí Čaitanja – čandrámrita od Šríly Prabodhanandy Sarasvatího
Kapitola první, verš 5:

„Pro ty, kdo dosáhli milostivého pohledu Pána Gaury, se osvobození stane asi tak chutné jako cesta do pekla; nebeská města polobohů se stanou tak skutečná jako pomyslné květiny na nebi; jedové zuby nezkrotných černých hadů smyslů jsou vylomeny; celý svět se promění v radost; a Brahma, Indra a všichni velcí polobozi jim budou připadat jako nepatrný hmyz. Oslavujme tohoto pána Gauru.“

Tento verš byl mnohokrát citován Šrílou Prabhupádou, který poukazoval na jedové zuby hadů, které už nejsou vůbec nebezpečím, pokud jsou vylomené. Smysly jsou přirovnány k takovým zubům. Smysly nás neustále koušou a ten jed smyslů je vstřikován do našeho vědomí. Když něco vidíme, chceme to. Když něco cítíme, chceme to. Chceme se něčeho dotýkat a tak dále. Neustále, celý den, znovu a znovu.

Ale nyní nás tento jed už nemůže skutečně moc ovlivnit. Dokonce, i když se oddaný vzdá oddané služby a opět se vrátí do hmotného života, jak dlouho takto může pokračovat? Je řečeno, že oddaný je rasagraha, je někdo, kdo ochutnal nektar. A jakmile jste jednou ochutnali, jak byste se mohli vrátit zpět do obyčejného života?

Dokážete znovu věřit pouze v jeden život? Jeden krátký život? Prabhupáda hovořil o profesoru Kotovském z Moskvy. „On věří, že je pouze jeden život? Jen jeden krátký život je všechno? To je vše?“

Takže jakmile jednou získáme ten větší koncept, koncept věčnosti a neustále rostoucí lásky, koncept láskyplných výměn mezi Krišnou a Jeho oddanými (dokonce i když na té úrovni sami ještě nejsme), můžeme skutečně znovu usilovat o něco obyčejného a světského?


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat