pondělí 25. srpna 2014

Krabice přání

Kadamba Kánana Svámí, 22. května 2014, Praha, BG 7.20

Otázka:
Máme tyto hmotné touhy a i tak se máme s odhodláním zapojit do oddané služby. Mohl byste prosím více široce rozvést, co tento bod znamená, že bychom se měli zapojit s odhodláním?


Znamená to, že i když máme hmotné touhy, tak podle nich nemáme jednat. I když jsme pyšní, nebudeme svou pýchu ostatním dávat najevo. Snažíme se jednat pokorně. I když jsme hněviví, kontrolujeme se. I když jsme nenasytní a atyahara, máme touhu vlastnit tolik moc věcí, které opravdu vůbec nepotřebujeme, snažíme se kontrolovat své smysly a nekupovat tolik zbytečných věcí. Tímto způsobem následujeme cestu bhakti. Je řečeno ve významu k verši:

akāmaḥ sarva-kāmo vā
mokṣa-kāma udāra-dhīḥ
tīvreṇa bhakti-yogena
yajeta puruṣaṁ param

Ať už máte hmotné touhy, nebo nemáte žádné hmotné touhy, zaměstnejte se s velkým odhodláním v procesu čisté oddané služby. Takže mít hmotné touhy a zaměstnat se v čisté oddané službě, následovat čistý proces oddané služby s velkou energií, pak všechno přijde a hmotné touhy odejdou.

Nebo pro vás mám jiný malý příklad. Pokud máte hmotné touhy, tak vezměte prázdnou krabici a dejte všechny hmotné touhy do ní. Pak na ni napište velkým písmem: „Mé hmotné touhy. Nedotýkat se!“ Bezpečně ji zavažte a dejte ji na polici. Poté se zaměstnávejte v oddané službě. Samozřejmě, někdy tu krabici pohledem zkotrolujete, „Mé hmotné touhy“, ale jste stále velice zaneprázdněni oddanou službou.

Potom později, jednoho dne, když nejste právě až tolik zaneprázdněni službou vám mysl řekne, „Dnes, si pohraji se svými hmotnými touhami…“ Sundáte tu krabici z poličky. Otevřete jí a: „Kdo mi ukradl mé hmotné touhy?! Půlka je jich pryč! Ta krabice byla úplně plná a nyní je z poloviny prázdná! Kdo mi vzal všechny mé hmotné touhy?" Kdo si myslíte, že vám je vzal? Neslyšeli jste snad… že Krišna je zloděj? Krišna říká v Bhagavad-Gítě:

sarva-dharmān parityajya
mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja
ahaṁ tvāṁ sarva-pāpebhyo
mokṣayiṣyāmi mā śucaḥ

Jen se mi odevzdej. Zanech všech druhů činností a jen pracuj pro mne, já tě osvobodím od všech reakcí za tvé hříšné činnosti. A jaké jsou to ty reakce za hříšné činnosti? Hmotné touhy. A Krišna nás jich zbaví. Tak takhle to je.

Původní článek zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat