úterý 16. dubna 2013

Uskutečnit velkou misi!


Kadamba Kánana Svámí, 27. února 2013, Vrindávan, Indie, Čaitanja Čaritámrita Seminář 2

Je popsáno, že Mádhavendra Purí je śaktyāveśa-avatāra Šrí Čaitanji Maháprabhua. A to vše vysvětluje. To vysvětluje, kde Mádhavendra Purí získal tu neobyčejnou kvalitu Krišna vědomí. Získal ji od Čaitanji Maháprabhua! Śaktyāveśa-avatāra je popsán jako jíva, živá bytost, která se stane božskou zmocněním Nejvyšší osobnosti Božství. A není jen zmocněna čistou oddanou službou, každý čistý oddaný je zmocněn, ale śaktyāveśa-avatāra je více zmocněn než čistý oddaný.

Je řečeno, že śaktyāveśa-avatāra není zmocněn pouze čistou oddanou službou, ale je zmocněn též speciální mocí uskutečnit velkou misi. A tak Mádhavendra Purí uskutečnil tuto neobyčejnou misi tím, že jako první nastolil čistou oddanou službu Krišnovi. Vzpomínáme, jak mu na konci života sloužili dva žáci. Jedním byl Íšvara Purí, a druhý byl Rámačandra Purí. Íšvara Purí mu sloužil velice pěkně, ale Rámačandra Purí byl velmi kritický.

Je řečeno,

ayi dīna-dayārdra nātha he
mathurā-nātha kadāvalokyase
hṛdayaṁ tvad-aloka-kātaraṁ
dayita bhrāmyati kiṁ karomy aham, (Čaitanja Čaritámrita Madhya-Lila 4.197

„Ó Můj Pane, který jsi tak milostivý! Ó vládce Mathury! Kdy Tĕ znovu uvidím? Protože Tĕ nemohu spatřit, Mé vzrušené srdce je zneklidnĕné. Ó nejdražší, co teď mám dĕlat?“

To byla nálada Mádhavendry Purího na konci jeho života. To je nálada odloučení od Krišny.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat