středa 24. dubna 2013

Návštěva Amsterdamu a 60. narozeniny


Zpět v Amsterdamu a okamžitě připraven na ranní lekci, i o své narozeniny. V pátek 12. dubna 2013 bylo Maharájovi  šedesát let. Pro připomenutí tohoto dne, dostal narozeninový dort a dárky od oddaných v Amsterdamu. Po ranní lekci byl z Vjásasanu dort nakrájen a rozdán. V lekci hovořil o realizacích v uctívání; od nejnižších – uctívání ze strachu, až do nejvyšší úrovně – lásky k Bohu.  (Lekce ze SB 5.1.32 – Osoby jsou důležitější než věci.)

Později, téhož dne, po hektickém poledním programu, zůstalo mnoho hostů na páteční bhajanový večer, který se změnil v malou narozeninovou párty pro Maharáje. Maharáj téměř celé dvě hodiny zpíval a energicky hrál na harmonium. V jednu chvíli se k bouřlivému zpívání a tančení přidali i kuchaři z kuchyně. Jeden zpívající Svámí, harmonium a dva hráči na mridangu. Naše uši si tu afterparty stále pamatují. 

A pak přišel druhý a třetí narozeninový dort. Rangadéví připravila narozeninový dort a speciální syrový dort pro Maharáje samotného. Maharáj a jeho drazí přátelé Bhakta dás & Bhakti déví dásí nakrájeli dort a všem jej rozdali. Následně Maharáj rozdával výtečné sladké kuličky.
Byla to nezapomenutelná noc!

Sobota 13. dubna
Po pátečních nočních bhajanech byl ranní program v sobotu skutečnou afterparty. Po spoustě zpívání dal Maharáj lekci ze Šrímad Bhágavatamu. Popsal strukturu vesmíru, různé oceány a vysvětlil, jak Šrímad Bhágavatam není jen teoretický. Čím více jdete hlouběji, tím více přijde Bhágavatam k životu, až zrealizujete, že Bhágavatam je život samotný. (Lekce SB 5.1.33 V Bhágavatamu opravdu oceány existují)

Nedělní hostina 14. dubna
Teplota v Amsterdamu dosáhla 20°C, ale uvnitř chrámu byla naplno zapnutá sauna. Po úvodních bhajanech  Yadasamapatiho a Lindy, převzal stage Maharáj a zpíval své poslední melodie. Malý chrám byl napěchovaný a každý se tísnil. Poté Maharáj hovořil o Bhagavad Gítě. Lekce byla v angličtině a hovořil o verši ze sedmé kapitoly, který pojednává o Arjunovi a Krišnovi na bitevním poli, pozorujíce svou rodinu připravenou k válce. Maharája vysvětlil, že musíme udělat své duchovní praktikování nejen duchovním, ale také praktickým. Každý byl pohroužen do naslouchání. (BG 7.24) Po nedělní lekci vedl kírtan HG Parividha prabhu, který všechny vzal do jiné duchovní úrovně. Program byl zakončen velice chutnou vegetariánskou hostinou, připravenou teamem Vanee a Amrita.

Domácí program 16. dubna
Další zastávkou byl Bloemstraat. Maharája navštívil dům Uddhavy a Visakhy na malý důvěrný domácí program.  Přibližně 10 lidí se připojilo na večerní program s pizzou, zmrzlinou a samozřejmě také bhajany. Maharáj zpíval své poslední melodie společně s Parividhou Prabhu a téměř z toho byla opera J

Odjezd do Švédska
Ve středu 17. dubna Maharáj nabité oddané opustil a odjel do Švédska, připraven na nová dobrodružství.

Původní článek od Uddhavy prabhu z 19. dubna 2013, spolu s dalšími fotografiemi, lekcemi a bhajany ke stažení zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat