středa 3. dubna 2013

Cesta čisté bhakti

Kadamba Kánana Svámí, 19. února 2013, Londýn, Anglie, ŠB 8.5.13

Koncept knihy Hari Bhakti Vilása vytvořil Sanátana Gosvámí. Poté ji zkompiloval Gopál Bhatta Gosvámí společně se Sanátanou Gosvámím, s mnoha citáty z ostatních písem. Pracovali na ní společně a snažili se ji napsat tak, aby byla přijatelná v jejich době. Toho času by bráhmanská společnost nepřijala knihu, pokud by v ní nebyly zmíněny určité principy a proto tam jsou tyto věci zahrnuty.

Knihy Šríly Prabhupády jsou speciálně zaměřeny na čistou oddanou službu. V Prabhupádových doporučení není nikdy prvek karma-kándy. Tímto způsobem, tak dlouho, jak ty knihy zůstanou, cesta čisté bhakti zůstane popsána díky základu těchto knih a tak zůstanou podkladem. To neznamená, že by nás jiná písma neměla vůbec zajímat. Ve společnosti bude třeba sociálního života. Varnašrámská kultura je řízena mnoha písmy a bude třeba začlenit tyto věci.

Cítím, že ta nejlepší věc, co může naše generace udělat, je být velice průzrační k Prabhupádovi, abychom udrželi učení Prabhupády velice čisté pro nadcházející generace. Myslím tím, nyní se stále můžete zeptat, co Prabhupáda přesně řekl? Ale co třeba za 100 let?

Je důležité uchovat tyto knihy v centru, absolutně důležité! Ty knihy musí zůstat zákonem pro příštích 10.000 let a ostatní knihy by měly být považovány za druhotné.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat