středa 2. ledna 2013

Cape Town – část II


Přes rok je v JAR mnoho Ratha Yatrových festivalů. Nicméně ten v Cape Town je výjimečný díky svému kosmopolitnímu vzezření. Od svého počátku v roce 2006 se festival konal na různých místech ve městě. Ale letos, aby byla zajištěna maximální publicita a přilákány davy, procesí bylo na Sea point; v rezidenční čtvrti vyšší třídy s výhledem na Atlantský oceán, která je často navštěvována místními a turisty a je v dochůdné vzdálenosti od nábřeží a fotbalového stadionu. Festival byl umístěn nedaleko v městském parku Green point, nedávno zbudovaném, populárním místě rodinné rekreace.

Procesí festivalu započalo v 11 a končilo ve 4 odpoledne. Stranou hlavní stage byly stany otázky a odpovědi, Govinda prasádam, mantra meditační stan, dárkový shop a prodej knih, a také dětská část a stan s malováním hennou.

Ve své první části, ve stanu otázek a odpovědí hovořil Maharája o ideálních jógových procesech, které by měly být následovány. A ve své následující části Maharája nabídl vysvětlení, proč svět neskončil 21. prosincem 2012. Posluchači byli z davu kolemjdoucích, které to zaujalo, i oddaných. Bylo položeno mnoho promyšlených otázek a Maharája vykresloval své osobní realizace, životní zkušenosti a poznání šástry aby poskytl uspokojivé odpovědi.

Později toho dne vedl Maharája melodický a intenzivní bhajan na hlavní scéně, který opět strhl pozornost davů v parku. Svůj výstup uzavřel hovorem o kultuře. To byl konec Maharájova plánovaného zapojení se pro tento den, protože se neměl zúčastnit procesí, nicméně k potěšení všech oddaných vedl kírtan plných prvních dvacet minut.

Ve společnosti nadšených bubeníků Maharája začal s mahámantrou, následovanou hari haraya nama krsna a poté jagannatha swami nayana patha gami. Kírtan přiměl každého tančit v extázi, což byla podívaná pro stovky, které to viděly. Lidé se vykláněly z oken bytů, aut a turistických autobusů s blýskajícími se fotoaparáty a oddaní ochotně pózovali. Když Maharája zakončil svůj čas v procesí, byl mikrofon předán jinému, dostatečně talentovanému hudebníkovi, nicméně nemohl dosáhnout stejné výše duchovně.

Den byl horký, ale událost to byla sladká! Bhakti Caitanya Svámí se, zatímco byl na voze, snažil zchladit oddané sprejem se studenou vodou, zatímco ti se snažili chytat sladkosti a ovoce, které bylo z vozu házeno dolů. Byl to nezapomenutelný den a pokusili jsme se ho pro vás zachytit ve fotografiích, kde je také přiložen speciál daršan Šrí Giriráje.

Kompletní fotografie naleznete zde.  
Původní článek v angličtině je zde.
Audio nahrávky a další fotografie naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat