pátek 6. května 2016

Vztahy oddaných

Ve vědomí Krišny potřebujeme nějaké to štěstí. Trocha štěstí je nápomocná - dělá život jednodušším, takže potřebujeme přátele. S tím, jak se Hare Krišna hnutí rozrostlo, ztratilo něco ze svého původního ducha, kdy jsme byli jako rodina, jako skupina přátel. Místo toho jsme se stali skupinou členů společnosti; něco jako kolegové.

Atmosféra mezi kolegy se hodně liší od té mezi rodinou nebo přáteli. S kolegy je to ve stylu: "Víš, dej se dohromady. Chci tím říct - vytáhni si své ponožky (anglické přísloví, "polepši se" - pozn. překladatele). Prostě nás brzdíš. Narušuješ fungování celé věci a jestli to nedáš dohromady, vyměníme tě!" Mezi kolegy panuje takováto atmosféra.

Zatímco v rodině... Co můžete dělat?! Dokonce i když je váš bratr napůl blázen, co se dá dělat... pořád je to váš bratr. Taková je tedy nálada rodinných vztahů a my potřebujeme rodinné vztahy, ne vztahy kolegů. Je velice důležité, že taková přátelství a osobní vztahy máme.

Nejrychlejší způsob, jak se stát oddaným, je snažit se pomáhat ostatním stát se oddanými. Je to nejrychlejší způsob, protože to přitahuje nejvíce Krišnovy milosti. Ten, kdo káže, je velice chytrý, protože dostane extra Krišnovu milost. Ten, kdo pro Krišnu přijímá potíže, aby předal vědomí Krišny lidem, kteří nejsou tak snadno přístupní, získá extra milost. Je to snadné, když kážete jen indické komunitě. Je to poněkud jednoduché, protože oni mají určitou kulturu. Ale například kázání ve vězení je trochu větší oříšek.

Šrímad Bhágavatam 1.8.35, 23. května 2015, Cronulla, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat