sobota 28. května 2016

Ta nejdůležitější osoba

Máme chrámy, kde se můžeme sdružovat s oddanými a získat novou inspiraci, protože tohle je konec konců hnutí. Šríla Bhaktisiddhánta řekl: "Není to nějaký životní doplněk." Není to tak, že by vědomí Krišny bylo něco, co si přidáme do života. "Víte, skutečně cítím, že vědomí Krišny je důležitou součástí mého života." Ne. Pokud takto přemýšlíme, je to jen doplněk. To není dostatečně dobré.

Vědomí Krišny je náš život. Nic jiného tu není. Je to vše, co tu je. Proto Šríla Bhaktisiddhánta řekl: "Vědomí Krišny není nějaký životní doplněk." Je to naprostá revoluce. Celková, totální změna. Má zasáhnout každý aspekt našeho života a stát se prioritou.

Proto někdy říkám, že když se díváme do očí svému milému, můžeme mu povědět: "Miláčku, jsi ta nejdůležitější osoba v mém životě... po Krišnovi." 

Takhle nějak to je. Všechno ostatní přichází na řadu až po Krišnovi. Můžeme to zkusit a pokud se vám to nedaří, pokud tohle nemůžete ze srdce říci, tak jste v máji! (smích) Jen se nad tím zamyslete. Znamená to tedy, že musíme postupně stále více kultivovat své vědomí Krišny, než se dostaneme na úroveň, kde vāsudevaḥ sarvam iti.

bahūnāḿ janmanām ante
jñānavān māḿ prapadyate
vāsudevaḥ sarvam iti
sa mahātmā su-durlabhaḥ (Bhagavad-gita 7.19)


Velká duše, je velmi vzácná; je to ten, kdo po mnoha a mnoha zrozeních přijde na úroveň, kdy řekne: Vásudeva, Krišna je všechno.

Přednáška, nedělní program, 8. září 2013, Lenasia, Jižní Afrika

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat