pátek 27. května 2016

Oceán láskyplných výměn

Jak je možné, že duchovní svět je přítomný v hmotném světě? Krišna to tak udělal, umístil duchovní svět do hmotného, protože si říkal: "Áááá, jsou tady ty podmíněné duše. Jsou vyloučeny z milosti oceánu transcendentální lásky známé jako prema sagar, což je duchovní svět."

Existuje vždy se zvětšující oceán láskyplných výměn mezi Krišnou a Jeho oddanými. Láska všech roste, protože všichni objevují nové Krišnovy vlastnosti. Ve čtvrté kapitole Čaitanja Čaritámrity, Ádi-líly, je řečeno, že Šrímatí Rádhárání neustále objevuje nové vlastnosti Krišny a okamžitě tyto vlastnosti miluje, a proto se její láska pořád zvětšuje. Vidíme, že všichni oddaní jsou stejní - také takhle začínáme. Naše láska je na začátečnické úrovni. Krůček po krůčku objevujeme Krišnovy vlastnosti a krůček po krůčku jsme jimi upoutáváni.

V tomto oceánu transcendentální lásky jsou tedy oddaní víc a víc zaujímáni vlastnostmi Krišny a jejich láska se zvětšuje. A Krišna je upoután jejich zvětšující se láskou. Proto se prema sagar, oceán transcendentální lásky, neustále rozšiřuje. To je to, co se odráží ve svatém jménu.

Přednáška na domácím programu, 12. března 206, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat