pondělí 29. června 2015

Zaměstnat svou povahu

Vyrostli jsme v individuálních poměrech, začlenili jsme se do světa, a pak je tu najednou uprostřed toho všeho vědomí Krišny s celým novým systémem hodnot! Tyto dva systémy jsou v rozporu, i když v některých ohledech se promíchávají. Ale vy musíte nalézt rovnováhu.

V náležitý čas musíme dojít k přirozenému způsobu života ve vědomí Krišny. Nemůže to být umělé. Jsme to, co jsme! Do určité míry se můžeme změnit. Však víte - někdo s vznětlivou povahou se může naučit počítat do deseti a zachovat si chladnou hlavu... do chvíle, kdy už je to opravdu FAKT MOC (smích)!

Takže trochu můžeme svůj charakter přizpůsobit, ale v základu máme určitou povahu a musíme ji zaměstnat v oddané službě. Samozřejmě, že oddaná služba není jen o tom, co je pro nás přirozené, je to také o tom, co je potřebné pro hnutí. Stejně jako nikdo nemůže říct: "Je mou přirozeností uklízet záchody." Pak by je nikdo nevyčistil, dokud nepřijde někdo, kdo řekne: "Ok, udělám, co je třeba."

Ale přesto máme svou povahu a zaměstnáváme ji ve službě Krišnovi, protože v těchto věcech budeme dobří. Musíme najít nějaké přirozené zapojení, nějakou přirozenou službu ve vědomí Krišny, a pokud jsme v tom dobří, je to také více uspokojující.

Vědomí Krišny není nepřirozené. Jsme, co jsme, a prostě jen zaměstnáme svou osobnost ve službě Krišnovi. Není to o potlačování naší přirozenosti.

Domácí program, 12. května 2015, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat