pondělí 15. června 2015

Všechno ve vědomí Krišny je speciální!

Přemýšlel jsem, jestli mám dát dnes nějaké speciální poselství. Měl bych třeba projít Čaitanya Čaritámritu a vybrat speciální verš? Ale pak jsem si řekl: "Ne! Každý verš v Čaitanya Čaritámritě je speciální. Takže proč bych vybíral jeden jako speciální, když každý je speciální?" Nebo když rozvinu tento princip - proč vyzdvihovat cokoliv, když ve vědomí Krišny je speciální všechno?! Pak jsem si uvědomil, že možná tohle by mělo být mým poselstvím - každý aspekt vědomí Krišny je speciální, a proto by všem těmto jeho aspektům měla být věnována speciální pozornost a dáván speciální respekt; protože všechno má speciální důležitost.

Není pochyb o tom, že zpívání Hare Krišna je obzvláště důležité. Ale naslouchání Šrímad Bhágavatamu je také obzvláště důležité. Přijímání Krišnova prasádam je obzvláště důležité, stejně jako vzdávání poklon. Navštěvování Krišnových chrámů je obzvláště důležité, ale když dojdeme ke klanění se vaišnavům - člověk by mu měl věnovat speciální pozornost! Značení si těla na dvanácti místech tilakem je obzvláště důležité. Všechny tyto věci jsou obzvláště důležité!

Když je řeč o tilaku - ze začátku jsem si dával tilak během dne, ale v noci někdy ne. V Indii je velké horko, takže si dáte v noci sprchu a někdy prostě jen padnete a spíte. Ale dnes si ho dávám vždycky, i když si jdu odpočinout, protože to je velmi důležité.

Měli bychom vědět, že každý detail je důležitý, protože jsou to všechny tyto malé věci dohromady, které nám ve skutečnosti dávají sílu. Jsou to všechny tyto zdánlivě nedůležité věci - jestli si dáte tilak a jestli si ho nanesete na dvanácti místech nebo jen na tváři. Ale tímto ve skutečnosti přivoláváme přítomnost Pána. Když si nanášíme tilak a zpíváme různé mantry, jsou přítomna různá Pánova Božstva, takže jsou zde i požehnání. A sbírání požehnání je téma, na které chci, abychom se všichni zaměřili.

Ranní přednáška na vjása púdže, ČČ Madhya-lílá 24.124, 26. dubna 2015, Rádhádéš, Belgie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat