středa 24. června 2015

Nejsem líný lev!

Chtěl bych hovořit o tématu shromažďování požehnání, protože tohle je důvod, proč jsme tady. Co se týká duchovní síly, sami žádnou nemáme. Může existovat výjimka pro velice pokročilé oddané, ale většina z nás nemá téhle síly mnoho. Takže hledání požehnání a útočiště je jediná věc, kterou můžeme dělat, a měli bychom ji dělat neustále. Proto je vyžadováno hodně naslouchání, hodně zpívání a hodně služby. Podívejte, i když se duchovní život stane naší rutinou, pořád je nepochybně velice mocný, protože je to transcendentální rutina, takže jakákoliv malá věc, kterou uděláme, je dost významná. Nicméně mentalita: "To bude stačit," není dobrá. Způsob uvažování by měl být: "Možná to není dost!" A co když to není dost?! Co když to není dost na to, aby to přitáhlo Krišnovu milost? Milost Krišny nemůže být považována za samozřejmost, proto by si člověk neměl začít myslet: "Dobrá, myslím, že si vedu dobře. Myslím, že podletěch běžných standardů lze říct, že to je tak akorát. Takže si myslím, že mohu být spokojený."

Do určité míry mohu s těmito slovy souhlasit, ale přesto já sám nikdy nemůžu takto přemýšlet - není to možné. Trochu se bojím takovéhoto smýšlení, protože já mohu být spokojen, ale je spokojen Krišna? A pokud On nebude spokojen, co se nakonec stane, jaký bude výsledek? Takže se raději snažím více!

Abych to vyvážil, musím říct, že tohle není výrok, který by měl někoho donutit k přehnanému úsilí, kdy se začneme nutit do duchovního života a uškodíme své sádhaně, zdraví a ve skutečnosti i Krišnově zájmu. Je v Jeho zájmu, že udržujeme své tělo v dobré kondici tak, že zůstane vyhovujícím nástrojem. Opravdu není žádným hrdinstvím sprchovat se ledovou vodou, když je pak za dvacet let ohnutý artritidou a dělá o dost méně služby. Já znám tyhle věci! Přehnané úsilí není to, co zastávám, když mluvím o mimořádném snažení se. Ale když hovořím o tom dělat něco navíc, není to ani fanatismus, kdy o mně někdo může říct: "Hmm, to je jeho povaha!" Teď to může být do nějaké míry pravda, ale však víte, ve védské astrologii mám vycházejícího lva a lvi nejsou kočičky, takže co se dá dělat! (smích) A taky jsou ve védské astrologii nad planetami hvězdy zvané nakšatry, které jsou ve větší vzdálenosti a mají specifický vliv - takže v mém případě je tam nakšatra, která ze mě dělá lva na lovu. Takže nejsem váš líný lev! Někdy se snažím, ale nemůžu jím být! (smích) Někdy bych si přál, abych mohl. Měl jsem chvíle, kdy jsem si říkal: "Přál bych si, abych mohl prostě nedělat nic!" Ale nic takového tu není. Takové přání není velkým přínosem, protože opravdový přínos spočívá ve službě.

Ranní přednáška na vjása púdže, ČČ Madhya-lílá 24.124, 26. dubna 2015, Rádhádéš, Belgie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat